Nie masz pomysłu, co zrobić z mięsem z rosołu? Farsz do zielonych naleśników!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zielona naleśniki - jak zrobić szybko i domowo?
Szpinak to jedno z najbardziej pożywnych warzyw na świecie. Posiada bogatą mieszankę witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, żelaza i magnezu. Szpinak jest również bogaty w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca.
Wiele osób uważa, że szpinak jest niezdrowy, ponieważ zawiera azotany, które można przekształcić w azotyny w organizmie. Jednak badania wykazały, że azotany nie są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego, a nawet są stosowane jako dodatek w niektórych przetworzonych produktach spożywczych.
Do przygotowania pysznych naleśników potrzebujemy:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 30 g liści szpinaku
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- łyżka oleju
- 1/2 koperku
- 1/2 szczypiorku
- 250 g wołowiny z rosołu
- sól oraz pieprz do smaku
Przygotowania naleśników z pysznym farszem
Z mąki, jajek, mleka oraz wody gazowanej i soli oraz szpinaku przygotowujemy ciasto na pyszne, chrupiące naleśniki. Wylewamy po chochli ciasta na rozgrzaną patelnię i przygotowujemy naleśniki. Ważna wskazówka: warto odstawiać ciasto naleśnikowe na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Jeśli zostało nam mięso z rosołu, to doskonale, bo możemy je wykorzystać jako składnik farszu do pysznych naleśników. Cebulę drobno siekamy i rumienimy. Do miski z mięsem dodajemy marchewkę, koperek, natkę pietruszki oraz cebulkę. Całość delikatnie podsmażamy. Jeśli chcemy, aby farsz miał wyjątkowy smak, to możemy dodać sos sojowy do środka.
Naleśniki wykładamy mięsnym farszem i zwijamy podobnie jak krokiety. Naleśniki smażymy na złoty kolor.