Zupa serowa
Canva.com

Rozgrzewająca zupa serowa. Dodaj ten jeden składnik i zyskaj wyjątkowy smak!

Zupa serowa jest idealna na jesienne i zimowe, długie popołudnia. My dziś stawiamy na jeden nieoczywisty składnik, który sprawi, że danie będzie miało niepowtarzalny smak.
Reklama

Pyszna zupa serowa - jak ją przygotować?

Zupa serowa
Canva.com

Ser to produkt mleczny wytwarzany z mleka i jest bogaty w białko, wapń i witaminy. Ser może być używany na wiele różnych sposobów do przyrządzania potraw, takich jak pizza, quesadilla, oraz makaron i ser. Ser jest również doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Ser to zdrowy wybór żywności, ale ważne jest, aby pamiętać, że niektóre sery nie są tak zdrowe jak inne.

Reklama

Na przykład przetworzone produkty serowe są bogate w tłuszcz i sód.

Do przygotowania zupy serowej potrzebujemy:

  • 75 g boczku
  • pół cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml piwa jasnego
  • 1 szklanka śmietanki
  • 50 g sera żółtego
  • 50 g sera topionego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy serowej krok po kroku

Zupa serowa ma wyjątkowy smak i jest bardzo sycąca. W naszym przepisie znajdziecie odrobinę jasnego piwa, które sprawi, że smak zupy będzie nieco chmielowo-słodowy.

Boczek kroimy w kostkę, siekamy cebulkę i obieramy ziemniaki. Do garnka wrzucamy boczek i przygotowujemy chipsy z boczku. Do garnka dorzucamy masełko, cebulkę i czosnek. Całość podsmażamy i zalewamy szklanką wody.

Do garnka dodajemy piwo jasne oraz śmietankę. Wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do garnka sery i rozpuszczamy. Zupę należy doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko blendujemy na gładką masę i podajemy z zieleniną.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama