Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 3 min.
Składniki na naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz zapiekane pod beszamelem
Ciasto naleśnikowe
4 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
400 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Nadzienie ze szpinaku i sera feta
1 opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
200 g sera typu feta
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
500 ml mleka
150 g startego żółtego sera
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Zaczynamy od ciasta naleśnikowego. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je rózgą lub widelcem. Następnie wlewamy mleko i mieszamy z jajkami. Teraz do płynu na przemian dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Doprawiamy solą i cukrem. Dokładnie mieszamy lub miksujemy tak, żeby nie było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na ok. 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła i smażymy cienkie naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.
W tym czasie szykujemy nadzienie ze szpinaku i sera typu feta. Rozmrażamy szpinak, czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy czosnek, a następnie szpinak. Dusimy ok. 5 minut, aby odparować nadmiar wody. Do uduszonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki, które zwijamy jak krokiety — boki zakładamy do środka, a następnie ciasto rolujemy.
Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać danie, smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Układamy w nim faszerowane naleśniki.
Gotujemy sos beszamelowy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Teraz stopniowo wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy zasmażkę z mlekiem, żeby nie powstały grudki. Sos musi się zagotować. Teraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dorzucamy starty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy.
Naleśniki ze szpinakiem zalewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 25 minut pod grzałką górną lub 20 minut z grzaniem góra-dół, a na ostatnie 5 minut włączamy opcję grilla.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem podajemy jako danie obiadowe lub ciepłą kolację.
Ich przygotowanie wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Takie naleśniki możemy podać także zapiekane w sosie pomidorowym — taka wersja z pewnością sprawdzi się latem, gdy mamy bogactwo świeżych, pachnących pomidorów, a sos pomidorowy jest dużo lżejszy niż beszamel.
Niech ten przepis na nadziewane naleśniki Ewy Wachowicz będzie inspiracją do kolejnych kulinarnych przygód. Smacznego!