Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta zapiekane pod beszamelem według Ewy Wachowicz
Canva.com

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa lub ciepłą kolację? Mamy coś dla Ciebie. Oto świetny przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta, zapiekane pod beszamelem. Tę recepturę znajdziesz w książce Ewy Wachowicz. Jak zdradza autorka, jest to jej sposób na “przemycenie” szpinaku do dań dla dzieci. Warto go wypróbować! Naleśniki są naprawdę pyszne.
Reklama

Składniki  na naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz zapiekane pod beszamelem

Ciasto naleśnikowe

  • 4 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 400 g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki cukru

Nadzienie ze szpinaku i sera feta

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)

  • 200 g sera typu feta

  • 1 łyżka masła

  • 4 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 150 g startego żółtego sera

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

Usmażone naleśniki i nadzienie ze szpinaku oraz sera feta
Canva.com

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

  1. Zaczynamy od ciasta naleśnikowego. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je rózgą lub widelcem. Następnie wlewamy mleko i mieszamy z jajkami. Teraz do płynu na przemian dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Doprawiamy solą i cukrem. Dokładnie mieszamy lub miksujemy tak, żeby nie było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na ok. 20 minut.

  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła i smażymy cienkie naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.

  3. W tym czasie szykujemy nadzienie ze szpinaku i sera typu feta. Rozmrażamy szpinak, czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

  4. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy czosnek, a następnie szpinak. Dusimy ok. 5 minut, aby odparować nadmiar wody. Do uduszonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki, które zwijamy jak krokiety — boki zakładamy do środka, a następnie ciasto rolujemy.

  6. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać danie, smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Układamy w nim faszerowane naleśniki.

  7. Gotujemy sos beszamelowy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Teraz stopniowo wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy zasmażkę z mlekiem, żeby nie powstały grudki. Sos musi się zagotować. Teraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dorzucamy starty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy.

  8. Naleśniki ze szpinakiem zalewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 25 minut pod grzałką górną lub 20 minut z grzaniem góra-dół, a na ostatnie 5 minut włączamy opcję grilla.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem podajemy jako danie obiadowe lub ciepłą kolację.

Reklama

Ich przygotowanie wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Takie naleśniki możemy podać także zapiekane w sosie pomidorowym — taka wersja z pewnością sprawdzi się latem, gdy mamy bogactwo świeżych, pachnących pomidorów, a sos pomidorowy jest dużo lżejszy niż beszamel. 

Niech ten przepis na nadziewane naleśniki Ewy Wachowicz będzie inspiracją do kolejnych kulinarnych przygód. Smacznego!

Reklama
Źródło: E. Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione", Kraków 2012
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama