Szarlotka amerykańska
Canva.com

Obłędna szarlotka amerykańska. Ten smak jest niezapomniany!

Jest słodka, ma chrupiące brzegi i pachnie tak, że nawet osoby na diecie nie potrafią się oprzeć jednemu kawałeczkowi. Oto najlepszy przepis na amerykańską szarlotę z kawałkami jabłek!
Reklama

Składniki na pyszną szarlotkę

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto

  • 400 g mąki tortowej + do podsypania,
  • 300 g masła, 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli; na nadzienie
  • 1 kg twardych jabłek (np. szara reneta),
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 g cukru drobnego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej;
  • dodatkowo - masło do formy, cukier puder (opcjonalnie).

Przygotowanie krok po kroku

Szarlotka amerykańska
Canva.com
Reklama

Na początek przygotujmy ciasto i do mąki wsypmy cukier oraz sól. Całość wymieszajmy. Następnie schłodzone masło pokrójmy w małą kostkę. Dodajmy do mąki i rozetrzyjmy palcami jak na kruszonkę. Do całość wlejmy 150 ml wody. Zagniećmy ciasto (może się kleić) i przełóżmy je na oprószoną mąką stolnicę. Uformujmy kulę i zawińmy folią spożywczą. Wstawmy do lodówki na 120 minut. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie i w tym celu jabłka obierzmy i pokrójmy je na ćwiartki.

Po usunięciu gniazd nasiennych pokrójmy kawałki. Następnie mąkę, cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową wymieszajmy i dodajmy do jabłek. Całość dokładnie wymieszajmy. Wyjęte z lodówki ciasto podzielmy na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą część rozwałkujmy na stolnicy oprószoną mąką.

Reklama

Przełóżmy do posmarowanej masłem tortownicy lub formy na tartę o średnicy 26 cm. Wylepmy spód i boki. Włóżmy jabłka. Natomiast drugą część ciasta rozwałkujmy i potnijmy na paski o szerokości 2 cm (mogą być węższe) i długości średnicy tortownicy. Paski ułóżmy na jabłkach, tworząc kartkę. Dociśnijmy do brzegów. Ciasto wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 74-77 minut. Odstawmy do wystygnięcia i oprószmy na koniec cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama