Zapiekanka cukiniowa
Canva.com

Obłędna zapiekanka z cukinii. Zrobisz ją ekspresowo, cała rodzina będzie się zajadać

Szukasz lekkiej i szybkiej letniej przekąski? Wypróbuj ten przepis z wykorzystaniem cukini. Warzywo to ma wielu fanów. Może być dodawane do niemal każdego dania i urozmaica przepisy. Najprostszy sposób na wykorzystanie cukinie to smażenie jej obtoczonej w mące. Dzisiaj pokażę Ci inny łatwy i sprytny sposób na jej wykorzystanie. Upiecz ją w piekarniku, aby zaoszczędzić czas. Smakuje równie dobrze jak smażona, a jest bardziej pożywna.
Reklama

Co potrzebujesz?

  • cukinia 3 sztuki
  • 100 g mąki
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • odrobin oleju
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • Koperek
  • Czosnek, do smaku
  • Kilka kropli soku z cytryny

Jak przygotować zapiekankę?

Cukinię umyć i odciąć końce. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm i oprószyć mąką. Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i ułożyć na nim cukinię. Wycisnąć cytrynę na warzywa i posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150°C przez 20-25 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszaj koperek i śmietanę, dodaj sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Wszystko dobrze wymieszać.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama