Brownie z malinami
Canva.com

Obłędnie czekoladowe brownie z malinami. Oto przepis bez pieczenia

Czekoladowe brownie to jedno z tych deserów, które rozpieszczają nasze kubki smakowe i dodają radości do naszego dnia. Co więcej, ten przepis nie wymaga pieczenia!
Reklama

Składniki na brownie bez pieczenia

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g malin, świeżych lub mrożonych
  • Dodatkowe maliny do dekoracji (opcjonalnie)
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszne brownie z malinami?

  1. W dużym naczyniu rozkrusz herbatniki na drobne kawałki. Możesz użyć blendera lub umieć je w torebce i rozgnieść wałkiem.
  2. Do rozkruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. W osobnej misce połącz roztopioną czekoladę, słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj mieszankę czekoladową do naczynia z herbatnikami i masłem. Wymieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.
  5. Do gotowej masy dodaj maliny i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je rozprowadzić w cieście. Pozostaw również kilka malin do dekoracji.
  6. Przełóż masę do formy o wymiarach około 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
  7. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny, aby nadać deserowi atrakcyjny wygląd.
  8. Wstaw formę do lodówki i chłodź przez co najmniej 2-3 godziny, aż masa stężeje.
  9. Po schłodzeniu wyjmij brownie z formy i pokrój na kwadratowe lub prostokątne kawałki. Jeśli chcesz, posyp je cukrem pudrem dla dodatkowego efektu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama