Strucla makowa
Canva.com

Obłędnie miękka strucla makowa. Przepis babci Kasi zawojował Internet!

Święta Bożego Narodzenia to między innymi czas błogiego odpoczynku i sprawiania przyjemności sobie i bliskim. Jednym ze sposobów na nieziemską przyjemność jest wigilijna strucla makowa. Przepis średnio trudny, dość czasochłonny, ale za to strucla - nieziemska.
Reklama

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g rodzynek
  • smażona skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku

Strucla makowa
Canva.com
  1. Dzień wcześniej wsyp mak do miski, zalej go wodą i odstaw na całą noc. Rano przepłucz mak i wrzuć go do garnka. Zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Po zagotowaniu dobrze odsącz mak i trzykrotnie przepuść przez maszynkę. Wrzuć zmielony mak do garnka, dodaj masło, skórkę pomarańczową i bakalie, smaż, cały czas mieszając masę. Po kilku minutach smażenia odstaw mak do przestygnięcia. Następnie do przestudzonego maku dodaj cukier, jajka i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj miskę i utrzyj masło z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość, wówczas podziel je na pół. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj połowę ciasta na placek o grubości około centymetra. Posmaruj ciasto białkiem i rozłóż równomiernie połowę masy makowej, zwiń ciasto w roladę. Z drugą połową masy i ciasta postąp dokładnie tak samo. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wysmaruj margaryną lub masłem i oprósz mąką. Ułóż obie strucle w dużej odległości od siebie, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia. Piecz przez około 40 minut, po czym za pomocą drewnianego patyczka sprawdź stopień wypieczenia. Możesz zwiększyć temperaturę na ostatni kwadrans pieczenia dla uzyskania rumianej skórki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama