Canva.com
Obłędnie miękka strucla makowa. Przepis babci Kasi zawojował Internet!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Święta Bożego Narodzenia to między innymi czas błogiego odpoczynku i sprawiania przyjemności sobie i bliskim. Jednym ze sposobów na nieziemską przyjemność jest wigilijna strucla makowa. Przepis średnio trudny, dość czasochłonny, ale za to strucla - nieziemska.
Reklama
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 50 g rodzynek
- smażona skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie krok po kroku
Canva.com
- Dzień wcześniej wsyp mak do miski, zalej go wodą i odstaw na całą noc. Rano przepłucz mak i wrzuć go do garnka. Zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Po zagotowaniu dobrze odsącz mak i trzykrotnie przepuść przez maszynkę. Wrzuć zmielony mak do garnka, dodaj masło, skórkę pomarańczową i bakalie, smaż, cały czas mieszając masę. Po kilku minutach smażenia odstaw mak do przestygnięcia. Następnie do przestudzonego maku dodaj cukier, jajka i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj miskę i utrzyj masło z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość, wówczas podziel je na pół. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj połowę ciasta na placek o grubości około centymetra. Posmaruj ciasto białkiem i rozłóż równomiernie połowę masy makowej, zwiń ciasto w roladę. Z drugą połową masy i ciasta postąp dokładnie tak samo. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wysmaruj margaryną lub masłem i oprósz mąką. Ułóż obie strucle w dużej odległości od siebie, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia. Piecz przez około 40 minut, po czym za pomocą drewnianego patyczka sprawdź stopień wypieczenia. Możesz zwiększyć temperaturę na ostatni kwadrans pieczenia dla uzyskania rumianej skórki. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl