Jajka faszerowane
Canva.com

Pyszne jajka faszerowane pieczarkami - świąteczna przystawka, która nigdy się nie nudzi

Idealna przekąska w formie przystawki dla wielbicieli jajek. Bardzo estetyczna i ciesząca oko, doskonała na święta i inne uroczystości. Jej przygotowanie zajmie około pół godziny i wykonasz porcję dla 4 osób.
Reklama

Składniki na faszerowane jajka

  • 4 duże jajka
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • duża łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie przystawki krok po kroku

Jajka faszerowane
Canva.com
  1. Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Przygotuj mały rondelek i ułóż w nim jajka, zalej zimną wodą do przykrycia.
  3. Dorzuć pół łyżeczki soli, aby uniknąć popękania skorupek.
  4. Ugotuj jajka na twardo, przełóż do lodowej kąpieli, ostukaj i ostrożnie obierz ze skorupek.
  5. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
  6. Pieczarki oczyść i posiekaj tak samo, jak cebulę.
  7. Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzuć cebulę i pieczarki.
  8. Smaż wszystko, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem do mocno wyczuwalnego smaku.
  9. Jajka przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie oddziel żółtka i wrzuć je do małej miseczki.
  10. Natkę pietruszki opłucz, odsącz i drobno posiekaj. Odłóż kilka gałązek do dekoracji.
  11. Dodaj posiekaną natkę i podsmażone grzyby z cebulą do żółtek, dokładnie wszystko wymieszaj.
  12. Przełóż farsz do szprycy i nafaszeruj miejsca po żółtkach.
  13. Kilka łyżek majonezu przełóż do szprycy i wyciśnij w miejsce obok farszu.
  14. Posyp jajka słodką papryką i udekoruj gałązkami świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama