Canva.com
Pyszne jajka faszerowane pieczarkami - świąteczna przystawka, która nigdy się nie nudzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealna przekąska w formie przystawki dla wielbicieli jajek. Bardzo estetyczna i ciesząca oko, doskonała na święta i inne uroczystości. Jej przygotowanie zajmie około pół godziny i wykonasz porcję dla 4 osób.
Reklama
Składniki na faszerowane jajka
- 4 duże jajka
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka łyżek majonezu
- pęczek świeżej natki pietruszki
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- duża łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie przystawki krok po kroku
Canva.com
- Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Przygotuj mały rondelek i ułóż w nim jajka, zalej zimną wodą do przykrycia.
- Dorzuć pół łyżeczki soli, aby uniknąć popękania skorupek.
- Ugotuj jajka na twardo, przełóż do lodowej kąpieli, ostukaj i ostrożnie obierz ze skorupek.
- Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
- Pieczarki oczyść i posiekaj tak samo, jak cebulę.
- Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzuć cebulę i pieczarki.
- Smaż wszystko, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem do mocno wyczuwalnego smaku.
- Jajka przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie oddziel żółtka i wrzuć je do małej miseczki.
- Natkę pietruszki opłucz, odsącz i drobno posiekaj. Odłóż kilka gałązek do dekoracji.
- Dodaj posiekaną natkę i podsmażone grzyby z cebulą do żółtek, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż farsz do szprycy i nafaszeruj miejsca po żółtkach.
- Kilka łyżek majonezu przełóż do szprycy i wyciśnij w miejsce obok farszu.
- Posyp jajka słodką papryką i udekoruj gałązkami świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jajka w pomidorach - idealny przepis na Wielkanoc
Zamiast każdego roku jadać na Wielkanoc dokładnie to samo i męczyć się przy jedzeniu kolejnej porcji faszerowanych jajek, lepiej wypróbować jakieś nowe przepisy, odkryć ciekawe połączenia smakowe i zaskoczyć gości efektownymi daniami wielkanocnymi. To nie muszą być dania trudne. Jajka w pomidorach mają niski poziom skomplikowania, a mimo tego potrafią robić wrażenie, a ponadto zawsze wszystkim smakują i błyskawicznie znikają z półmisków.
Jajka faszerowane: Rewolucja na wielkanocnym stole! [3 przepisy!]
Jajka faszerowane, czyli "deviled eggs", to popularna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Składają się z ugotowanych na twardo jajek, których żółtka są mieszane z innymi składnikami, a następnie wkładane z powrotem do półek białek. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na jajka faszerowane, jesteś we właściwym miejscu. Poznaj różnorodne warianty tej pysznej przekąski i przygotuj się na smakowitą podróż po świecie kulinarnych inspiracji.
Jajka faszerowane łososiem: Musisz spróbować!
Przygotowując wyjątkowe dania na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, warto zaskoczyć gości niebanalnymi przepisami. Jajka faszerowane łososiem to propozycja, która łączy w sobie tradycyjne składniki z nutą wyrafinowania. Zanurz się w świat smaków i kulinarnych eksperymentów, tworząc unikatowe jajka faszerowane łososiem, które zachwycą nie tylko podniebienie, ale również oko.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl