Makowiec
Canva.com

Przygotuj tak makowiec, a będzie mięciutki i pyszny. Idealny przepis na wigilijne ciasto

Makowiec to jedno z najbardziej kultowych świątecznych ciast. Płaty drożdżowego ciasta przeplatane intensywną makową masą smakują naprawdę wyśmienicie i to bez żadnych wymyślnych dodatków, szczególnych przypraw czy jakichkolwiek owoców.
Reklama

Idealny przepis na makowiec

Każda pani domu ma swój własny idealny przepis na makowiec, jednakże jeśli się go nie posiada, nietrudno znaleźć go w ciągu kilku minut w Internecie. Warto jednak poznać sprawdzone sposoby na zadbanie o odpowiedni smak tego ciasta. O niektórych rzeczach nie mówi się w przepisach, podczas gdy mogą one zadecydować o tym, czy ciasto będzie tylko ładnie wyglądać, czy będzie równie dobrze smakować.

Rady tyczą się chociażby przygotowania składników do wypieku. W przepisie pojawiają się jajka, których używa się do wykonania ciasta drożdżowego, a bardzo ważne jest to, by te jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki (jeśli tam właśnie były przechowywane), aby nabrały temperatury pokojowej. Makowiec jest ciastem zawijanym, zatem trzeba też mieć w co je zawinąć. Tutaj najlepiej sprawdza się najzwyklejszy papier do pieczenia, ewentualnie jakiś cukierniczy pergamin, raczej nie folia, która lubi się rwać i bywa problematyczna i mało wygodna w użyciu.

Reklama

Wyjątkowe ciasto na świątecznym stole

Wege makowiec zawijany na białej tacy

Makowiec świąteczny musi prezentować się elegancko i okazale, dlatego gdy już wyciągnie się go z piernika i pozwoli się mu trochę ostygnąć, koniecznie trzeba obficie polać go królewskim lukrem, wykonanym samodzielnie z ubitych lekko białej jaj, cukru pudru oraz minimalnej ilości soku z cytryny. Wiele osób stosuje trik polegający na obsypaniu lukrowego wierzchu suchym makiem.

Reklama

Sprawa jest bardzo prosta, a efekt naprawdę nieziemski. Mak jest chyba jednym z efektowniejszych świątecznych ciast, które doskonale pasuje do popołudniowej kawy i herbaty w świąteczny poranek.

Prawie zawsze taki tradycyjny przepis na makowiec zakłada samodzielne wykonanie masy makowej, jednakże jeśli nie ma się na nią czasu, śmiało można zastąpić ją makiem z puszki, który potrafi smakować równie dobrze, a jednak znacząco ułatwia prace w kuchni i je przyspiesza.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama