Przygotuj tak makowiec, a będzie mięciutki i pyszny. Idealny przepis na wigilijne ciasto
Do przeczytania w ok. 2 min.
Idealny przepis na makowiec
Każda pani domu ma swój własny idealny przepis na makowiec, jednakże jeśli się go nie posiada, nietrudno znaleźć go w ciągu kilku minut w Internecie. Warto jednak poznać sprawdzone sposoby na zadbanie o odpowiedni smak tego ciasta. O niektórych rzeczach nie mówi się w przepisach, podczas gdy mogą one zadecydować o tym, czy ciasto będzie tylko ładnie wyglądać, czy będzie równie dobrze smakować.
Rady tyczą się chociażby przygotowania składników do wypieku. W przepisie pojawiają się jajka, których używa się do wykonania ciasta drożdżowego, a bardzo ważne jest to, by te jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki (jeśli tam właśnie były przechowywane), aby nabrały temperatury pokojowej. Makowiec jest ciastem zawijanym, zatem trzeba też mieć w co je zawinąć. Tutaj najlepiej sprawdza się najzwyklejszy papier do pieczenia, ewentualnie jakiś cukierniczy pergamin, raczej nie folia, która lubi się rwać i bywa problematyczna i mało wygodna w użyciu.
Wyjątkowe ciasto na świątecznym stole
Makowiec świąteczny musi prezentować się elegancko i okazale, dlatego gdy już wyciągnie się go z piernika i pozwoli się mu trochę ostygnąć, koniecznie trzeba obficie polać go królewskim lukrem, wykonanym samodzielnie z ubitych lekko białej jaj, cukru pudru oraz minimalnej ilości soku z cytryny. Wiele osób stosuje trik polegający na obsypaniu lukrowego wierzchu suchym makiem.
Sprawa jest bardzo prosta, a efekt naprawdę nieziemski. Mak jest chyba jednym z efektowniejszych świątecznych ciast, które doskonale pasuje do popołudniowej kawy i herbaty w świąteczny poranek.
Prawie zawsze taki tradycyjny przepis na makowiec zakłada samodzielne wykonanie masy makowej, jednakże jeśli nie ma się na nią czasu, śmiało można zastąpić ją makiem z puszki, który potrafi smakować równie dobrze, a jednak znacząco ułatwia prace w kuchni i je przyspiesza.