Obłędnie słodki sernik z białą czekoladą. Podaj go na Wielkanoc, a bliscy będą zachwyceni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ma on w sobie na tyle dużo słodkości, że wystarczy zjeść jego jeden niewielki kawałek, aby całkowicie się nasycić i zaspokoić chętkę na coś nieco zakazanego.
Jak upiec pyszny sernik z białą czekoladą?
Kucharzenie rozpocznij od przygotowania formy na sernik. Wybierz foremkę o klasycznym okrągłym kształcie i od razu wysmaruj ją dokładnie masłem, tak by pokryć całą jej powierzchnię cieniutką warstwą tłuszczu. W robocie kuchennym lub blenderze kielichowym zmiksuj 120 gramów zwykłych maślanych herbatników wraz z nieco mniejszą ilością orzeszków ziemnych.
Herbacianą masę przełóż do miski i następnie zajmij się przygotowaniem drugiej części, którą utworzysz z masła i cynamonu, rozpuszczając i łącząc ze sobą oba składniki (120 gramów masła i całe opakowanie cynamonu) w rondelku, a następnie przekładając do herbatników z orzeszkami. Wszystko wymieszaj i pokryj taką masą całą foremkę - zarówno jej dno, jak i całe brzegi.
W jakiej temperaturze przygotować pyszny sernik?
Baza na sernik z białą czekoladą jest gotowa, więc możesz umieścić ją w piekarniku na dziesięć minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyciągnięciu odstaw formę na bok i zostaw do wystygnięcia, a w tym czasie zajmij się masą twarogową, czyli podstawą każdego sernika. Do rondelka wlej 50 ml mleka i połam dwie tabliczki białej czekolady, podgrzewaj je na małym ogniu do rozpuszczenia, a po zdjęciu z ognia uzupełnij 100 g kwaśnej śmietany.
Następnie do masy dodaj jeszcze ok. 400 gramów sera twarogowego, ewentualnie twarogu połączonego ze śmietankowym serkiem. Składniki wymieszaj w robocie kuchennym lub zmiksuj normalnie mikserem. Przełóż je na przygotowany wcześniej spód i umieść w lodówce na kilka godzin. Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować albo uzupełnić jakąś fajną polewą, która ozdobi wierzchnią warstwę ciasta.