Sernik z musem pistacjowym
Canva.com

Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki

Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Reklama

Pistacje mają ciekawy, słony i nieco delikatny smak. Te wyjątkowe orzechy są bogate w liczne składniki odżywcze i sprawiają, że nasz mózg lepiej pracuje. Podarujmy bliskim osobom wyjątkowy deser w postaci sernika z musem pistacjowym. Właściwości pistacji są bardzo szerokie.

Niezapomniany smak pistacji

Sernik z musem pistacjowym
Canva.com

Do przygotowania spodu na tortownicę o średnicy 33 cm potrzebujemy:

  • 300 g ciasteczek, najlepiej zbożowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 140 g masła

Masę sernikową przygotujemy z:

Reklama
  • 400 g mascarpone
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 250 g śmietany
  • 250 g słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek dużych
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do musu pistacjowego musimy zebrać poniższe składniki:

  • 500 g kremu pistacjowego
  • 500 g słodkiej śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml wrzątku

Dodatkowo do dekoracji ciasta na Dzień Matki potrzebujemy bitą śmietanę i 50 g surowych pistacji.

Przepis na obłędny sernik z pistacjowym musem

Sernik z musem pistacjowym
Canva.com
  1. Tortownicę wykładamy delikatnie papierem do pieczenia. Dodatkowo owijamy ją w folię aluminiową, aby w trakcie pieczenia do ciasta nie przedostawała się para.
  2. Ciasteczka zbożowe miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy do nich stopione masło.
  3. Ciasteczkowa masa powinna zostać od razu wyłożona na spód tortownicy. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na 140 stopni Celsjusza.
  5. Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki serowej masy. Miksujemy na gładką masę.
  6. Masę serową przekładamy na ciasteczka i pieczemy sernik przez około 100 minut.
  7. Czas na przygotowanie musu pistacjowego. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy krem pistacjowy.
  8. W osobnej misce miksujemy mascarpone, cukier puder oraz śmietankę.
  9. Mus przekładamy na schłodzony sernik i odstawiamy całość na 3 godziny do lodówki.
  10. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama