baklawa

Baklawa – przepis na tradycyjny turecki deser. Co to jest baklava?

Baklawa to jeden z ulubionych deserów miłośników słodkości. Już jeden jej kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i to na długo. Nie wszyscy znają ten deser, a każdy kto go poznaje zakochuje się w jego smaku. To tradycyjny, bałkański i bliskowschodni przysmak. Jego głównym , składnikiem jest ciasto filo, które przekłada się słodkimi dodatkami – są to orzechy i specjalny syrop. Baklawę można z powodzeniem przygotować we własnym domu, choć da się ją też łatwo kupić gotową. A jak ją zrobić? Jaki jest tradycyjny przepis?
Reklama

Co to jest baklawa?

Baklawa występuje w różnych rodzajach. Jeżeli miałaś kiedyś okazję odwiedzić półwysep bałkański i wróciłaś stamtąd bez spróbowania baklawy, to popełniłaś wielki błąd. Bo chociaż baklawę łatwo odtworzyć w domowych warunkach, to jednak ten naprawdę tradycyjny smak poznasz tylko tam, skąd ona pochodzi. Tak jest też z różnymi innymi potrawami z całego kraju. Baklawa występuje w wielu smakach i w różnych kształtach. Jedną z najpopularniejszych jest ta z Migdałami, albo z orzechami włoskimi. Gdzieniegdzie jednak przebija ją baklawa z pistacjami – to przez wzgląd na dostępność danego gatunku orzechów.

Baklawa – przepis tradycyjny

Z roku na rok baklawa ewoluowała. Jej składniki zmieniały się również w przypadku różnych krajów. Jednak wciąż ma bardzo charakterystyczny smak. To lepki deser, którego w zasadzie nie można pomylić z niczym innym.
Reklama
To absolutnie unikatowa słodkość. A jak ją zrobić?

Składniki na baklawę

Co będzie nam potrzebne, do przygotowania tradycyjnej baklawy?
  • Gotowe ciasto filo – zaopatrz się w dwa opakowania,
  • Orzechy włoskie i migdały – po 10 dag,
  • Pistacje – 5 dag,
  • Mielony cynamon – płaska łyżeczka,
  • Goździki – 2 sztuki,
  • Drobny cukier – 10 dag,
  • Masło – 20 dag.
Dodatkowo, trzeba będzie przygotować też bardzo ważny składnik baklawy – specjalny syrop z :
  • Niepełnej szklanki wody,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • Łyżeczki soku z pomarańczy.
Jak się za to wszystko zabrać?
baklawa

Baklawa – przygotowanie krok po kroku

Na początek robimy właśnie syrop, ponieważ zanim wykorzystamy go do przygotowania deseru, będzie musiał wystygnąć. Wszystkie składniki na syrop wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Syrop w tym czasie powinien zgęstnieć i wówczas będzie można odstawić go do ostygnięcia. Wszystkie orzeszki wkładamy do blendera i rozdrabniamy, a później mieszamy z łyżeczką cynamonu. Rozpuszczamy masło – przez wykorzystaniem musi ostygnąć. Przygotowujemy foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm i smarujemy ją masłem po czym wykładamy na nią kawałek ciasta, które powinno pasować do blaszki rozmiarem.
Reklama
Górę ciasta smarujemy masłem, układamy na nim kolejny plaster, znów smarujemy i znów wykładamy ciasto. Robimy tak aż 8 razy. Później sypiemy warstwę orzechów. Kładziemy ciasto, smarujemy masłem – i tak z tym ciastem 4 razy. Następnie ponownie kładziemy orzechy i 12 razy powtarzamy procedurę z ciastem i masłem. Wszystko od razu kroimy na kwadraty bo po upieczeniu to będzie utrudnione. Pieczemy w 140 stopniach przez mniej więcej 2 godziny. Gdy ciasto wyjedzie z piekarnika, można je już polać ostudzonym wcześniej syropem. Warto pamiętać, że baklawa jest najsmaczniejsza gdy już przejdzie wszystkimi smakami. Także lepiej żeby odstała, zanim jej spróbujesz.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama