Baklawa – przepis na tradycyjny turecki deser. Co to jest baklava?
(Aktualizacja: 18 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Baklawa to jeden z ulubionych deserów miłośników słodkości. Już jeden jej kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i to na długo. Nie wszyscy znają ten deser, a każdy kto go poznaje zakochuje się w jego smaku. To tradycyjny, bałkański i bliskowschodni przysmak. Jego głównym , składnikiem jest ciasto filo, które przekłada się słodkimi dodatkami – są to orzechy i specjalny syrop. Baklawę można z powodzeniem przygotować we własnym domu, choć da się ją też łatwo kupić gotową. A jak ją zrobić? Jaki jest tradycyjny przepis?
Reklama
Co to jest baklawa?
Baklawa występuje w różnych rodzajach. Jeżeli miałaś kiedyś okazję odwiedzić półwysep bałkański i wróciłaś stamtąd bez spróbowania baklawy, to popełniłaś wielki błąd. Bo chociaż baklawę łatwo odtworzyć w domowych warunkach, to jednak ten naprawdę tradycyjny smak poznasz tylko tam, skąd ona pochodzi. Tak jest też z różnymi innymi potrawami z całego kraju. Baklawa występuje w wielu smakach i w różnych kształtach. Jedną z najpopularniejszych jest ta z Migdałami, albo z orzechami włoskimi. Gdzieniegdzie jednak przebija ją baklawa z pistacjami – to przez wzgląd na dostępność danego gatunku orzechów.Baklawa – przepis tradycyjny
Z roku na rok baklawa ewoluowała. Jej składniki zmieniały się również w przypadku różnych krajów. Jednak wciąż ma bardzo charakterystyczny smak. To lepki deser, którego w zasadzie nie można pomylić z niczym innym.Reklama
Składniki na baklawę
Co będzie nam potrzebne, do przygotowania tradycyjnej baklawy?- Gotowe ciasto filo – zaopatrz się w dwa opakowania,
- Orzechy włoskie i migdały – po 10 dag,
- Pistacje – 5 dag,
- Mielony cynamon – płaska łyżeczka,
- Goździki – 2 sztuki,
- Drobny cukier – 10 dag,
- Masło – 20 dag.
- Niepełnej szklanki wody,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- Łyżeczki soku z pomarańczy.
Baklawa – przygotowanie krok po kroku
Na początek robimy właśnie syrop, ponieważ zanim wykorzystamy go do przygotowania deseru, będzie musiał wystygnąć. Wszystkie składniki na syrop wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Syrop w tym czasie powinien zgęstnieć i wówczas będzie można odstawić go do ostygnięcia. Wszystkie orzeszki wkładamy do blendera i rozdrabniamy, a później mieszamy z łyżeczką cynamonu. Rozpuszczamy masło – przez wykorzystaniem musi ostygnąć. Przygotowujemy foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm i smarujemy ją masłem po czym wykładamy na nią kawałek ciasta, które powinno pasować do blaszki rozmiarem.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl