Baklawa – przepis na tradycyjny turecki deser. Co to jest baklava?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Baklawa – przepis na tradycyjny turecki deser. Co to jest baklava?

Baklawa to jeden z ulubionych deserów miłośników słodkości. Już jeden jej kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i to na długo. Nie wszyscy znają ten deser, a każdy kto go poznaje zakochuje się w jego smaku. To tradycyjny, bałkański i bliskowschodni przysmak. Jego głównym , składnikiem jest ciasto filo, które przekłada się słodkimi dodatkami – są to orzechy i specjalny syrop. Baklawę można z powodzeniem przygotować we własnym domu, choć da się ją też łatwo kupić gotową. A jak ją zrobić? Jaki jest tradycyjny przepis?

Co to jest baklawa?

Baklawa występuje w różnych rodzajach. Jeżeli miałaś kiedyś okazję odwiedzić półwysep bałkański i wróciłaś stamtąd bez spróbowania baklawy, to popełniłaś wielki błąd. Bo chociaż baklawę łatwo odtworzyć w domowych warunkach, to jednak ten naprawdę tradycyjny smak poznasz tylko tam, skąd ona pochodzi. Tak jest też z różnymi innymi potrawami z całego kraju.

Baklawa występuje w wielu smakach i w różnych kształtach. Jedną z najpopularniejszych jest ta z Migdałami, albo z orzechami włoskimi. Gdzieniegdzie jednak przebija ją baklawa z pistacjami – to przez wzgląd na dostępność danego gatunku orzechów.

Baklawa – przepis tradycyjny

Z roku na rok baklawa ewoluowała. Jej składniki zmieniały się również w przypadku różnych krajów. Jednak wciąż ma bardzo charakterystyczny smak. To lepki deser, którego w zasadzie nie można pomylić z niczym innym. To absolutnie unikatowa słodkość. A jak ją zrobić?

Składniki na baklawę

Co będzie nam potrzebne, do przygotowania tradycyjnej baklawy?

  • Gotowe ciasto filo – zaopatrz się w dwa opakowania,
  • Orzechy włoskie i migdały – po 10 dag,
  • Pistacje – 5 dag,
  • Mielony cynamon – płaska łyżeczka,
  • Goździki – 2 sztuki,
  • Drobny cukier – 10 dag,
  • Masło – 20 dag.

Dodatkowo, trzeba będzie przygotować też bardzo ważny składnik baklawy – specjalny syrop z :

  • Niepełnej szklanki wody,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • Łyżeczki soku z pomarańczy.

Jak się za to wszystko zabrać?
baklawa

Baklawa – przygotowanie krok po kroku

Na początek robimy właśnie syrop, ponieważ zanim wykorzystamy go do przygotowania deseru, będzie musiał wystygnąć.

Wszystkie składniki na syrop wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Syrop w tym czasie powinien zgęstnieć i wówczas będzie można odstawić go do ostygnięcia.

Wszystkie orzeszki wkładamy do blendera i rozdrabniamy, a później mieszamy z łyżeczką cynamonu. Rozpuszczamy masło – przez wykorzystaniem musi ostygnąć.

Przygotowujemy foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm i smarujemy ją masłem po czym wykładamy na nią kawałek ciasta, które powinno pasować do blaszki rozmiarem. Górę ciasta smarujemy masłem, układamy na nim kolejny plaster, znów smarujemy i znów wykładamy ciasto. Robimy tak aż 8 razy. Później sypiemy warstwę orzechów. Kładziemy ciasto, smarujemy masłem – i tak z tym ciastem 4 razy. Następnie ponownie kładziemy orzechy i 12 razy powtarzamy procedurę z ciastem i masłem.

Wszystko od razu kroimy na kwadraty bo po upieczeniu to będzie utrudnione. Pieczemy w 140 stopniach przez mniej więcej 2 godziny. Gdy ciasto wyjedzie z piekarnika, można je już polać ostudzonym wcześniej syropem.

Warto pamiętać, że baklawa jest najsmaczniejsza gdy już przejdzie wszystkimi smakami. Także lepiej żeby odstała, zanim jej spróbujesz.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie