Ogórki po koreańsku w słoiku
Canva.com

Ogórki marynowane po koreańsku. Oto przepis na aromatyczną przekąskę

Ogórki marynowane po koreańsku stanowią znakomitą, aromatyczną przekąskę, a także dodatek do obiadu czy grilla. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na słoik dwulitrowy pysznych ogórków.
Reklama

Składniki:

  • 600g ogórków szklarniowych
  • 5g świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 dymka
  • Woda

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki dokładnie wyparz wrzątkiem i odstaw do wysuszenia.
  2. Ogórki dokładnie umyj szczoteczką, wypłucz, a potem płucz zamocz w zimnej wodzie na kilak godzin. Dzięki temu będą jędrne i chrupiące.
  3. Ogórki nabij na dwa szpikulce wzdłuż i ponacinaj po skosie z dwóch stron. Usuń szpikulce. Następnie każdego ogórka natrzyj solą oraz sosem sojowym.
  4. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce, a dymkę pokrój w drobną kosteczkę.
  5. Natarte ogórki włóż do słoików, dodaj czosnek, imbir i cebulę i zalej przegotowaną wodą, aby przykryła warzywa.
  6. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw je na blacie na dwadzieścia cztery godziny, a następnie na cztery dni włóż do lodówki. Po tym czasie będą miały idealny smak.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama