olej palmowy i owoce olejowca gwinejskiego
canva.com

Olej palmowy - kontrowersyjny tłuszcz

Olej palmowy można znaleźć w wielu produktach. Jest tani w pozyskaniu, w łatwy sposób można wytworzyć jego duże ilości. Dlatego właśnie producenci żywności, kosmetyków oraz lekarstw tak chętnie po niego sięgają. Niestety nie w każdej postaci jest dla nas zdrowy. Dowiedz się czym różnią się od siebie surowy palmowy olej od rafinowanego oraz od utwardzonego. Zadbaj o zdrowie swoje i Twoich najbliższych.
Reklama

Co zawiera olej palmowy?

Olej palmowy pozyskuje się z miąższu oraz ziaren palmy oleistej - olejowca gwinejskiego. Skład oleju palmowego z miąższu, to niemal 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast ten powstały z nasion olejowca posiada ich jeszcze więcej, bo aż 80%. Niestety ich zbyt duża ilość w diecie nie jest dobra dla organizmu. Do tego w większości występujące na rynku oleje palmowe są przetwarzane, w trakcie rafinowania bądź utwardzania w oleju palmowym wytwarzają się liczne szkodliwe substancje.

Najmniej przetwarzana forma, czyli surowy olej palmowy ma pomarańczowo-czerwony kolor i półpłynną, gęstą konsystencję. Jest on tłoczony na zimno. Zawiera sporo dobrych substancji takich jak:

  • karotenoidy - posiadają właściwości antyoksydacyjne, zwalczają wolne rodniki
  • likopen - ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
  • sterole - obniżają poziom cholesterolu, potęgują wchłanianie się witamin
  • witaminy A, E oraz K - wspomagają liczne procesy zachodzące w organizmie
  • skwalen - spowalnia procesy starzenia się oraz zmniejsza poziom cholesterolu
  • koenzym Q10 - wspomaga oddychanie komórkowe
surowy olej palmowy
canva.com

Główne odmiany oleju palmowego

Reklama

Olej palmowy występuje pod kilkoma postaciami, oto trzy podstawowe:

  • Olej palmowy utwardzony - jest to najbardziej niszczycielska odmiana, głównie przez to, że zawiera tłuszcze trans.
  • Olej palmowy rafinowany - w trakcie oczyszczania traci dobroczynne składniki, a zyskuje chorobotwórcze substancje rakotwórcze.
  • Olej palmowy surowy - najbardziej bezpieczna odmiana oleju palmowego, posiada dużo wartościowych składników.

Czy olej palmowy jest zdrowy?

Rzadko spotykany surowy olej palmowy posiada wiele dobroczynnych substancji, on jak najbardziej może być stosowany w diecie, jednak też z pewną dozą rozsądku.

Reklama

Pamiętaj, że zawiera sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie mają dobrego wpływu na organizm.

Najczęściej w kuchni oraz przemyśle spożywczym stosuje się przetwarzany palmowy olej. Mieści on w sobie dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających wzrostowi cholesterolu. Największe szkody w organizmie wywołuje utwardzony olej palmowy. Zawarte w nim tłuszcze trans wzmagają produkcję tkanki tłuszczowej, powodują zaburzenia pracy układu krążenia, miażdżycę oraz cukrzycę.

Jak powstaje olej palmowy?

Ponad 80% dostępnego oleju palmowego pozyskuje się w Indonezji oraz w Malezji. Niestety tak duża produkcja wiąże się z masowym wyniszczaniem niezwykle cennych lasów tropikalnych. Odbywa się to poprzez wycinkę, a nawet przez wypalanie. Giną wtedy zwierzęta oraz unikalna roślinność, gatunki fauny i flory zagrożone są przez to wyginięciem. Duży wpływ na zanieczyszczenie środowiska ma dwutlenek węgla powstający w trakcie wypalania oraz szkodliwa chemia stosowana w uprawie.

Reklama

Jedynie produkty zaopatrzone certyfikatem RSPO pochodzą z ekologicznie zrównoważonych plantacji drzew palmowych.

plantacja olejowca gwinejskiego
canva.com

W czym znajdziemy olej palmowy?

Jak już zostało wspomniane w trakcie rafinacji oleju palmowego traci on swoje wartości spożywcze. Traci także kolor, smak oraz zapach, zyskuje za to kremową konsystencję, którą można mieszać z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Zapewnia im trwałość i pożądaną strukturę. Taką domieszkę stosuje się:

  • w margarynach
  • w miksach tłuszczów roślinnych
  • w czekoladach
  • w polewach
  • w batonach
  • w produktach instatnt
  • w ciastkach
  • w lodach
  • w chipsach
  • w majonezach
  • w musli
  • w gotowych daniach
  • w pieczywie (bułki do hamburgerów, chleb tostowy) oraz w gotowych ciastach (francuskie, na pizzę) posiadających długi termin przydatności
  • w niektórych lekarstwach, suplementach oraz kroplach i kosmetykach
Reklama

Jeżeli zależy Ci na świadomym robieniu zakupów, to czytaj etykiety. Producenci czasem jasno opisują skład, ale olej palmowy znajdziemy pod różnymi nazwami:

  • olej roślinny utwardzony
  • tłuszcz utwardzony
  • utwardzony olej palmowy
  • tłuszcz uwodorniony
  • tłuszcz częściowo utwardzony
  • tłuszcz roślinny utwardzony

Czytając listę składników produktów nieraz zdziwisz się co może zawierać dodatek oleju palmowego. Miej to na uwadze, ponieważ tłuszcze trans zawarte w przetwarzanym oleju palmowym potrafią wyrządzić w organizmie duże szkody.

Dlatego jeżeli chcesz używać oleju palmowego, to tylko tego surowego opatrzonego certyfikatem RSPO. Jednak taki olej nie jest łatwy w zdobyciu. Na co dzień w kuchni zdecydowanie bezpieczniej jest zastąpić utwardzany, czy też rafinowany olej palmowy masłem kokosowym, oliwą, olejem rzepakowym lub masłem z kakaowca.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama