Zielony olej tamanu kapie z otwartej butelki.
Canva

Olej tamanu- skąd jest pozyskiwany, właściwości i zastosowanie

Orientalny olej tamanu to stosunkowa nowość w naszych rejonach. Jest idealny dla podrażnionej skóry z problemami, Koi, regeneruje, nawilża... Sprawdź, co jeszcze potrafi zrobić! Zobacz, z jakimi kosmetykami można go łączyć i jak najlepiej aplikować, oraz przechowywać ten produkt. Dowiedz się, jak pachnie, skąd jest i jak dokładnie się go wytwarza.
Reklama

Olej tamanu — skąd jest i jak się go produkuje.

Olej tamanu ma dość egzotyczne pochodzenie. Produkuje się go z nasion drzewa rosnącego na obszarach tropikalnych. Jest to roślina ozdobna. Można znaleźć ją w Afryce Wschodniej, Azji, wyspach Polinezji czy nawet Australii. Drzewo tamanu zwane inaczej wawrzynem aleksandryjskim, czy calophyllum inophyllum wydaje niewielkie owoce podobne do moreli, z dużą pestką w środku.

To właśnie z tych pestek, po uprzednim ich wysuszeniu uzyskiwany jest olej tamanu. W trakcie produkcji jest tłoczony na zimno, nie rafinuje się go później.

Olej tamanu ma intensywny zapach kojarzący się z lubczykiem lub innymi przyprawami dodawanymi do rosołu. Jego barwa z kolei jest zielona, do jasnobrązowej, wpadającej w karmelowe odcienie.

Olej tamanu jest rozlewany w jednym miejscu.
Canva

Olej tamanu — właściwości i składniki

Reklama

W skład oleju tamanu wchodzą kwas kalofillowy i kallofilloidyna (to naturalne flawonoidy), które mają działanie przeciwbakteryjne. Znajduje się tam również kwas oleinowy, który wspomaga wchłanianie substancji aktywnych, oraz kwas linolowy regulujący pracę gruczołów łojowych.

Olej tamanu doskonale wpływa na podrażnioną skórę. Ma działanie przeciwzapalne i działanie antybakteryjne, przyspiesza gojenie i redukuje blizny (w tym blizny potrądzikowe). Świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry trądzikowej, dobrze też sprawdza się przy trądziku różowatym. Doskonale działa również w przypadku poparzeń od słońca.

Jak stosować olej tamanu?

Świetnie sprawdza się w codziennej pielęgnacji. Można go używać punktowo na zmiany skórne lub w formie rozcieńczonej na całą twarz, czy ciało.

Reklama

Jest idealnym składnikiem kosmetyków. Zarówno tych kupnych, jak i wykonanych samodzielnie w domu. Można też dodać go do gotowych produktów, jeśli nie mają go w swoim składzie.

Przed zaaplikowaniem oleju tamanu na wybrane miejsca, należy go najpierw rozgrzać w dłoniach, następnie nanosić miejscowo.

W przypadku łączenia go z innymi kosmetykami wygląda to następująco:

  • dobrze działa, gdy doda się do niego kwas hialuronowy (należy wtedy nakładać go na wilgotną twarz)
  • można łączyć go z innymi olejami
  • sprawdzi się dodany do odżywki do przetłuszczających się włosów
  • tak samo nadaje się do maseczki dla skóry głowy
  • dobry jest w kremach do cery trądzikowej
  • można dodać go do maseczki do twarzy
Kobieta aplikuje olej tamanu za pomocą zakraplacza na twarz.
Canva
Reklama

Olej tamanu ma dość intensywny zapach, który nie wszystkim odpowiada. Dlatego najlepiej stosować go na noc. Jeśli jednak ktoś nie ma problemu z tym, jak on pachnie, spokojnie może też używać go w ciągu dnia.

Olej tamanu w pielęgnacji włosów i skóry

Ten olej z powodzeniem można stosować na skórę głowy. Zmniejsza przetłuszczanie włosów i dobrze sprawdza się przy zapaleniu mieszków włosowych. Pomaga też opanować łupież oraz łagodzi swędzenie.

Jednak olej tamanu jest w stanie zdziałać dużo więcej w przypadku samej skóry. Rozjaśnia blizny i pomaga redukować przebarwienia oraz wspiera regenerację naskórka. Łagodzi również stany zapalne i wspiera przy łojotokowym zapaleniu skóry.

Olej ten ma ogólnie działanie przeciwstarzeniowe i właściwości przeciwutleniające.

Reklama

Nadaje się więc do pielęgnacji cery dojrzałej, ale nie tylko. Doskonały jest też do skóry suchej oraz takiej z problemami trądzikowymi.

Dużo oleju tamanu tworzy falę.
Canva

Olej tamanu — przechowywanie

Koniecznie trzeba pamiętać o tym, żeby nie przechowywać oleju tamanu w lodówce. Gęstnieje wtedy i później znowu trzeba go rozpuszczać. Oczywiście nadal nadaje się do użytku, jednak nie można zastosować go od razu. Olej ten powinno trzymać w temperaturze pokojowej i osłaniać przed światłem.

Gdyby doszło do zgęstnienia oleju tamanu, trzeba go ogrzać w dłoniach, albo pod ciepłą wodą.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama