olejek różany i kwiatki róż
canva.com

Olejek różany - najsłynniejszy olejek eteryczny

Olejek różany jest jednym z produktów jaki uzyskuje się z królowej kwiatów. Nie tylko wyjątkowy zapach jest jego zaletą. Bogaty skład zapewnia fenomenalne działanie pielęgnacyjne. Poznaj właściwości i zastosowanie olejku różanego.
Reklama

Popularny olejek z róży damasceńskiej

Róża damasceńska pochodzi z Damaszku, to właśnie z niej najczęściej pozyskuje się słynny olejek różany. Płatki róży damasceńskiej posiadają najwięcej olejku eterycznego. Niektórzy producenci pozyskują go też z róży stulistnej lub i innych pięknie pachnących odmian tego królewskiego kwiatu. Obecnie najwięcej olejku różanego produkuje się w Bułgarii, Turcji, Indiach, Rosji, Chinach, Afryce Północnej oraz na Bliskim Wschodzie.

Najbardziej popularny olejek z płatków róży damasceńskiej pozyskuje się z kwiatów pochodzących z Doliny Róż znajdującej się we wspomnianej Bułgarii. To właśnie tam warunki glebowe oraz klimatyczne sprawiają, że olejek różany jest najwyższej jakości.

ręczne zrywanie róż
canva.com

Aby uzyskać najpiękniejszy zapach, kwiaty muszą być zrywane ręcznie, o poranku, ponieważ tylko wtedy w płatkach znajduje się najwięcej pachnącej substancji. Olejek różany wytwarza się za pomocą destylacji płatków. Następnie przeprowadza się proces ekstrakcji wyodrębniający wodę różaną oraz olejek eteryczny.

Przy każdym zakupie upewnij się, czy olejek różany posiada certyfikat gwarantujący jakość oraz czystość produktu.

Reklama

Często można natknąć się na podróbki.

Olejek różany - co takiego w sobie ma?

Olejek różany jest jednym z najdroższych olejków na świecie. Powodem jest to, że aby wytworzyć 1 litr tego olejku potrzeba od 3 aż do 5 ton płatków róż. Jest to ogromna liczba kwiatów, do tego zbierane są one tylko raz w roku - stąd wysoka cena finalnego produktu. W tym kosztownym olejku znajdują się też drogocenne składniki:

  • minerały
  • witaminy A, B, C, D oraz E
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9 - podobnie jak minerały oraz witaminy, kwasy omega posiadają wszechstronne działanie pielęgnacyjne
  • glikozydy - zmiękczają, nawilżają oraz działają przeciwzapalnie
  • flawonoidy - pobudzają procesy regeneracyjne, działają antyoksydacyjnie
  • antocyjany - regenerują oraz ujędrniają
  • karotenoidy - zwalczają wolne rodniki, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV
kwiaty róż
canva.com

Właściwości olejku różanego

Reklama

Olejek różany zawdzięcza swą sławę wielu dobroczynnym właściwościom. Doskonale pielęgnuje każdy rodzaj cery. Jest ukojeniem dla skóry suchej, łagodzi podrażnienia, posiada właściwości antyseptyczne, dzięki czemu wspomaga walkę z trądzikiem. Ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne jest wręcz idealny do cery z rozszerzonymi naczynkami, z tendencją do zaczerwień.

Olejek różany posiada również działanie nawilżające, wygładza oraz zwiększa elastyczność skóry. Jest jednym z najczęściej występujących składników w kosmetykach anty-aging. Olejek różany posiada niezwykle silne substancje odmładzające.

Wspomaga leczenie zmian chorobowych skóry typu egzema, a nawet łuszczyca. Olejki eteryczne stosuje się na skórę w stanie rozcieńczonym, ponieważ są zbyt intensywne. Jedynie właśnie olejek różany można aplikować bez rozcieńczania, dzięki temu jego lecznicze działanie przynosi szybkie efekty. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu wszelkich ran, poparzeń, blizn, w tym tych potrądzikowych oraz rozstępów.

Olej różany reguluje ciśnienie krwi, niweluje bóle głowy, nudności i co ciekawe udowodniono, że wzmaga produkcję serotoniny - hormonu szczęścia. Poprawia też odporność organizmu, niweluje bóle stawów, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także na cykl miesiączkowy i okres przekwitania. Olejek różany już od czasów starożytnych słynie jako afrodyzjak.

Reklama

Zastosowanie olejku różanego

Olejek różany wykorzystywany jest w kosmetyce oraz w medycynie. Możesz go znaleźć w kremach do twarzy, maseczkach, żelach pod prysznic, mydłach, dezodorantach oraz oczywiście w perfumach. Ale możesz też sama łączyć go ze swoimi kosmetykami do pielęgnacji.

Czysty olejek różany doskonale sprawdza się w kąpieli, wystarczy dodać do wanny z wodą kilka jego kropel i rozkoszować się zapachem, a dobroczynne składniki zawarte w olejku różanym będą pielęgnować Twoją skórę.

Ukojenie daje też aromaterapia - wlej do kominka aromaterapeutycznego około 2 łyżki wody i dodaj 4 krople olejku różanego, podpal w kominku świeczkę i relaksuj się. Olejek eteryczny możesz też wykorzystać do masażu twarzy lub ciała. Wystarczy klika jego kropel dodać do oliwy lub innego naturalnego oleju na przykład tamanu lub z pestek malin i wykonać na bazie tej mieszanki masaż.

olejek różany
canva.com

Domowa maseczka z dodatkiem olejku różanego

Świętym pomysłem na utrzymanie skóry w dobrej kondycji jest aplikacja raz w tygodniu maseczki z dodatkiem olejku różanego.

Reklama

Jest ona prosta w wykonaniu, a pomaga na wiele dolegliwości typu: oznaki starzenia się skóry, trądzik, przebarwienia, nadmierna produkcja łoju lub też przesuszona skóra. Składniki jakich potrzebujesz to:

  • olejek różany - 3 krople
  • płatki owsiane - 2 czubate łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • wrzątek - pół szklanki

A oto przepis:

  1. Wsyp do miseczki płatki owsiane i zalej je wrzątkiem, pougniataj łyżką i poczekaj aż wystygną.
  2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  3. Nałóż maseczką na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu (można też aplikować na dłonie).
  4. Po upływie 20 minut ściągnij maseczkę, opłukaj skórę wodą, następnie stonizuj i nałóż ulubiony krem.

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Pomimo że olejek różany jest jednym z najbezpieczniejszych naturalnych olejów i do tego można go w formie nierozcieńczonej kłaść bezpośrednio na skórę, to warto najpierw wykonać próbę uczuleniową. Każdy organizm jest inny i lepiej jest się upewnić co do bezpieczeństwa stosowania każdego kosmetyku. Zwłaszcza alergiczki, kobiety w ciąży oraz karmiące matki powinny być ostrożne w tej kwestii.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama