Canva
Pulpety jak u mamy — dodaj jeden składnik do mięsa, a będą wyjątkowo soczyste
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pulpety to genialny patent na obiad. Łatwo je przygotować i to w większej ilości. To świetny posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo soczystym mięsie, sprawdź jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.
Reklama
Jak zrobić pulpety — dodaj do nich ten składnik!
Zamiast bułki tartej, dodaj do pulpetów kaszę mannę. Będą dzięki temu lżejsze i bardziej soczyste.
Składniki na pulpety w sosie pomidorowym
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2,5 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- 2,5 łyżki mąki.
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka passaty
- cukier
- oregano
- masło klarowane
Canva
Jak zrobić pulpety — przepis krok po kroku
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Wystudź.
- Natkę pietruszki posiekaj i podziel na pół.
- Połowę natki pietruszki, cebulę sól, pieprz, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą dodaj do mięsa.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i też podziel na pół.
- Jajko i połowę czosnku dodaj do mięsa.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
- Podsmaż pulpety na maśle klarowanym.
- W tym samym czasie zagrzej bulion.
- Zalej pulpety bulionem. Duś pod przykryciem przez jakieś 6 minut.
- Dodaj passatę, pieprz, sól, cukier, oregano i resztę czosnku.
- Kiedy sos z pulpetami się zacznie gotować, odmierz jakieś 12 minut.
- Wyłącz kuchenkę.
- Udekorój pulpety resztą natki z pietruszki.
- Smacznego.
Z czym podawać pulpety?
Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą oraz ryżem. Do tego możesz podać warzywa gotowane na parze.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Zostały Ci resztki łososia z kolacji? Zrób ekspresowe pulpeciki na obiad
Mięso łososia cieszy się wieloma zaletami - wyjątkowy smak wprost rozpływający się w ustach, cenne minerały i witaminy, a także liczne właściwości odżywcze sprawiają, że tę rybę można polecić niemal każdemu. Kolejnym atutem łososia są także liczne możliwości jego przygotowania: zwykle podaje się go w wersji smażonej, pieczonej lub duszonej.
Przepis na pulpety z indyka i kaszy jaglanej
Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj przepis, dzięki któremu pokochasz ten rodzaj kaszy!
Przepis na pyszne i zdrowe pulpeciki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj przepis, dzięki któremu pokochasz ten rodzaj kaszy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl