Canva
Pulpety jak u mamy — dodaj jeden składnik do mięsa, a będą wyjątkowo soczyste
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pulpety to genialny patent na obiad. Łatwo je przygotować i to w większej ilości. To świetny posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo soczystym mięsie, sprawdź jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.
Reklama
Jak zrobić pulpety — dodaj do nich ten składnik!
Zamiast bułki tartej, dodaj do pulpetów kaszę mannę. Będą dzięki temu lżejsze i bardziej soczyste.
Składniki na pulpety w sosie pomidorowym
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2,5 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- 2,5 łyżki mąki.
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka passaty
- cukier
- oregano
- masło klarowane
Canva
Jak zrobić pulpety — przepis krok po kroku
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Wystudź.
- Natkę pietruszki posiekaj i podziel na pół.
- Połowę natki pietruszki, cebulę sól, pieprz, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą dodaj do mięsa.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i też podziel na pół.
- Jajko i połowę czosnku dodaj do mięsa.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
- Podsmaż pulpety na maśle klarowanym.
- W tym samym czasie zagrzej bulion.
- Zalej pulpety bulionem. Duś pod przykryciem przez jakieś 6 minut.
- Dodaj passatę, pieprz, sól, cukier, oregano i resztę czosnku.
- Kiedy sos z pulpetami się zacznie gotować, odmierz jakieś 12 minut.
- Wyłącz kuchenkę.
- Udekorój pulpety resztą natki z pietruszki.
- Smacznego.
Z czym podawać pulpety?
Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą oraz ryżem. Do tego możesz podać warzywa gotowane na parze.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dietetyczne pulpety - Jak zrobić zdrowe i smaczne danie w domu
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych pulpetów, to dietetyczne pulpety są idealnym rozwiązaniem. Sprawdź, jak przygotować te pyszne pulpety, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich przygotowania.
Pulpeciki drobiowe z sosem grzybowym. Smaki mojej babci
Kuchnia to nie tylko smaki, ale także wspomnienia i emocje. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pulpeciki drobiowe z sosem grzybowym, których smak przywodzi mi na myśl najlepsze chwile spędzone z moją ukochaną babcią.
Pulpety z soczewicy: Wegetariański hit!
Czy wiesz, że soczewica to jedno z najstarszych uprawianych roślin strączkowych na świecie? W Polsce znana jest przede wszystkim jako składnik zup, ale warto pamiętać, że można z niej przygotować wiele innych pysznych dań. Jednym z nich są pulpety z soczewicy - wegetariańska alternatywa dla mięsnych klopsików. Sprawdź, jak przygotować je w domu, jakie mają właściwości zdrowotne i jak podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl