Ciasto naleśnikowe
Canva.com

Oto receptura na najlepsze ciasto naleśnikowe. Gwarantujemy, że będą pyszne!

Masz ochotę na naleśniki na śniadanie? Skorzystaj z naszego pysznego przepisu i ciesz się wyjątkowym smakiem, który zniewala każdego. Delikatne, lekkie i chrupiące!
Reklama

Składniki na ciasto naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe
Canva.com

Chyba wszyscy uwielbiają naleśniki. Idealne są takie, które mają delikatne ciasto i są elastyczne. Wnętrze naleśników możemy wypełnić, czym nam się podoba. Jedni lubią naleśniki na słodko, np. z konfiturą, a inni wytrawnie i na słono, np. z serem ricottą i szpinakiem.

Do przygotowania pysznych naleśników potrzebujemy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste i lekkie naleśniki na śniadanie?

  1. Wszystkie składniki na ciasto do naleśników mieszamy lub miksujemy.
  2. Odstawiamy ciasto na 30 minut, aby dojrzało. Ważne: po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstą i jednolitą.
  3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem lub masłem. Dobrym pomysłem będzie także potarcie patelni kawałkiem słoninki.
  4. Na patelnię wylewamy ciasto i rozprowadzamy je okrężnymi ruchami na patelni.
  5. Im cieńsza warstwa, tym lepsze naleśniki.
  6. Gdy jedna strona się zarumieni, to czas obrócić naleśnik.
  7. Gdy naleśniki będą gotowe, to przekładamy je na talerz.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama