Canva.com
Oto receptura na najlepsze ciasto naleśnikowe. Gwarantujemy, że będą pyszne!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Masz ochotę na naleśniki na śniadanie? Skorzystaj z naszego pysznego przepisu i ciesz się wyjątkowym smakiem, który zniewala każdego. Delikatne, lekkie i chrupiące!
Reklama
Składniki na ciasto naleśnikowe
Canva.com
Chyba wszyscy uwielbiają naleśniki. Idealne są takie, które mają delikatne ciasto i są elastyczne. Wnętrze naleśników możemy wypełnić, czym nam się podoba. Jedni lubią naleśniki na słodko, np. z konfiturą, a inni wytrawnie i na słono, np. z serem ricottą i szpinakiem.
Do przygotowania pysznych naleśników potrzebujemy:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Jak zrobić puszyste i lekkie naleśniki na śniadanie?
Zobacz także
- Wszystkie składniki na ciasto do naleśników mieszamy lub miksujemy.
- Odstawiamy ciasto na 30 minut, aby dojrzało. Ważne: po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstą i jednolitą.
- Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem lub masłem. Dobrym pomysłem będzie także potarcie patelni kawałkiem słoninki.
- Na patelnię wylewamy ciasto i rozprowadzamy je okrężnymi ruchami na patelni.
- Im cieńsza warstwa, tym lepsze naleśniki.
- Gdy jedna strona się zarumieni, to czas obrócić naleśnik.
- Gdy naleśniki będą gotowe, to przekładamy je na talerz.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Naleśniki proteinowe na dobry początek dnia
Czy istnieje coś lepszego niż puszyste i aromatyczne naleśniki? A co powiesz na połączenie smaku i zdrowia? Dzięki przepisowi na naleśniki proteinowe, możesz cieszyć się ulubioną przekąską, która dostarczy Ci nie tylko pysznego smaku, ale także cennych składników odżywczych.
Obłędne naleśniki dyniowe z cynamonem. Must have na jesień!
Jesień to magiczny czas, kiedy natura obdarowuje nas bogactwem smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych skarbów tego sezonu jest dynia. Dlatego nie może zabraknąć w naszych kulinarnych eksperymentach. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować obłędne naleśniki dyniowe z nutą cynamonu - smakowitą propozycję, która oczaruje Twoje kubki smakowe!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl