Szarlotka biszkoptowa. Lekkie jak puch ciasto bez dodatku tłuszczu!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na lekką szarlotkę biszkoptową bez tłuszczu
1 kg jabłek antonówek lub szarej renety
3 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Jak upiec szarlotkę biszkoptową bez tłuszczu?
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i owoce kroimy w średnią kostkę.
Canva.comPrzygotowujemy formę na szarlotkę biszkoptową. Jeżeli chcemy, aby ciasto było bez tłuszczu, wybieramy formę silikonową lub tradycyjną, którą wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli odrobina tłuszczu nie robi nam różnicy, zwykłą foremkę smarujemy masłem i oprószamy wnętrze bułką tartą.
Na dnie przygotowanej formy umieszczamy pokrojone jabłka.
Całe jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy, aż uzyskamy białą, kremową masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami łączymy z ubitymi jajkami.
Ciasto wylewamy na jabłka w foremce.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45 minut.
Przed podaniem biszkoptową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, ale pyszna jest także bez dodatkowego cukru.