Sernik nowojorski z sosem na talerzyku
Canva.com

Oto sekret puszystego sernika nowojorskiego. Ta jedna czynność zmienia totalnie smak

Prawdziwy nowojorski sernik jest zupełnie innym ciastem od klasycznego polskiego sernika. Więcej w nim kremowej struktury, a także objętości i puszystości, dlatego w żadnym wypadku nie można dopuścić do jego opadnięcia i oklapnięcia serowej masy.
Reklama

Często pokrywa się go gęstą polewą czekoladową i podaje na ciasteczkowym chrupkim spodzie, a główną warstwę uzupełnia odrobiną kwaskowatego soku z cytryny. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Jest niczym lekki jak chmurka słodki deser, dla którego warto na moment odpuścić sobie dietę i chociaż na krótką chwilę dać się ponieść bajecznym smakom.

Sekret puszystego ciasta

Sekretem puszystości nowojorskiego serniczka jest to, że piecze się go w tak zwanej kąpieli wodnej. Miskę z wodą umieszcza się w piekarniku tuż pod blaszką z ciastem, aby w ten sposób zapewnić mu odpowiednią wilgotność, a jednocześnie i pożądaną puszystość. Smaki nowojorskich serników są różne. Najpopularniejsze to te waniliowe i śmietankowe, ale często spotyka się również warianty czekoladowe bądź kakaowe, a nawet kawowe lub karmelowe. Każdy z nich potrafi być wyjątkowy w swoim rodzaju, no i każdy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, ponieważ prawdziwy nowojorski sernik prezentuje się niezwykle efektownie, co zawdzięcza głównie swojej puszystości i imponującym rozmiarom.

Reklama

Doświadczeni cukiernicy potrafią stworzyć z niego istne dzieło sztuki.

Jaki ser będzie najlepszy?

Masa na ciasto wykonywana jest zawsze w podobny sposób, a mianowicie przygotowuje się ją z jajek, śmietanki typu kremówka o wysokiej zawartości tłuszczu i wyraźnej gęstości oraz bardzo drobnego białego cukru. Ponadto sernik nie mógłby istnieć bez odpowiedniego sera, którym w serniku nowojorskim jest nic innego jak kremowy serek twarogowy, czasami nawet używa się tego typu Philadelphia, używanego głównie na kanapkach. Dodatek ekstraktu waniliowego lub cytrynowego ma za zadanie lekko ożywić masę i nadać jej jeszcze ciekawszego smaku. Ogólnie rzecz biorąc wychodzi ona kremowa i naprawdę przepyszna.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama