pączki serowe w miseczce
canva.com

Pączki serowe w 5 minut! Przepis prosto z Tik Toka

Jeżeli należysz do zabieganych osób lub po prostu preferujesz szybkie potrawy, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Te pyszne małe pączki sprawią, że w tłusty czwartek tradycji stanie się zadość, a Ty i Twoi bliscy będziecie rozkoszować się serowymi pączkami. Poznaj przepis, który stał się hitem na Tik Toku.
Reklama

Małe pączki serowe - niebo w gębie

Nawet jeżeli jesteś na diecie, to w tłusty czwartek możesz sobie pozwolić na chwilę kulinarnych uniesień. A ten niezwykle prosty przepis wykonasz bardzo szybko, dzięki temu zaoszczędzisz czas dla siebie lub bliskich.

Lista składników

Aby przystąpić do wykonania serowych pączków zaopatrz się w następujące produkty z listy:

  • 300 gram mielonego twarogu w wiaderku. Oczywiście jeżeli wolisz, to sama możesz zmielić twaróg, ale to będzie dodatkowy czas, zwłaszcza że ser twarogowy musi zostać przemielony 3 razy.
  • 2 jaja “0” lub “1”.
  • 500 gram mąki pszennej, czyli 2 szklanki.
  • 4 łyżki cukru pudru, w tym jedna do posypania pączków.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1 szczypta soli.
  • 1 kieliszek wódki lub octu, dzięki temu pączki wchłoną znacznie mniejszą ilość tłuszczu i będą lżejsze.
  • opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę aromatu ajerkoniakowego
  • olej rzepakowy rafinowany do smażenia
pączki serowe z malinami i konfiturą
canva.com

Przepis na pączki serowe - instrukcja krok po kroku

Pamiętaj, że produkty przed przystąpieniem do przygotowania pączków muszą zostać wyjęte z lodówki i nabrać temperatury pokojowej.

Reklama

Teraz możesz przystąpić do dzieła:

  1. Do małego, niskiego i szerokiego garnka wlej około 10 centymetrów oleju rzepakowego i rozpocznij jego podgrzewanie na średnim ogniu.
  2. W misce zmiksuj razem twaróg, cukier puder oraz jajka, tak aby powstała gładka masa.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę i zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami do ciasta co chwilę miksując składniki.
  5. Dodaj wódkę lub ocet oraz aromat ajerkoniakowy i zmiksuj.
  6. Sprawdź, czy olej wystarczająco się rozgrzał - kiedy dasz do niego odrobinę ciasta to od razu zacznie skwierczeć. Pamiętaj by wyjąć z oleju tę odrobinę ciasta, aby się nie spaliło. Ważne jest też to, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka - optymalna to 175 stopni Celsiusza.
  7. Posmaruj czyste i osuszone dłonie olejem i formuj z ciasta małe kuleczki - o średnicy około 4 centymetrów i wrzucaj je na olej.
  8. Przypilnuj, aby zarumieniły się z każdej strony.
  9. Jeżeli zauważysz, że jakiś pączek jest już fajnie zarumieniony, to wyjmij go na przykład łyżką cedzakową i odłóż na duży talerz nakryty ręcznikiem papierowym.
  10. Smaż pączki aż do zużycia całego ciasta, a na koniec oprósz je cukrem pudrem. Możesz je też podawać z konfiturą i owocami.

Gotowe. Smacznego!

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama