canva.com
Pączki serowe w 5 minut! Przepis prosto z Tik Toka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeżeli należysz do zabieganych osób lub po prostu preferujesz szybkie potrawy, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Te pyszne małe pączki sprawią, że w tłusty czwartek tradycji stanie się zadość, a Ty i Twoi bliscy będziecie rozkoszować się serowymi pączkami. Poznaj przepis, który stał się hitem na Tik Toku.
Reklama
Małe pączki serowe - niebo w gębie
Nawet jeżeli jesteś na diecie, to w tłusty czwartek możesz sobie pozwolić na chwilę kulinarnych uniesień. A ten niezwykle prosty przepis wykonasz bardzo szybko, dzięki temu zaoszczędzisz czas dla siebie lub bliskich.
Lista składników
Aby przystąpić do wykonania serowych pączków zaopatrz się w następujące produkty z listy:
- 300 gram mielonego twarogu w wiaderku. Oczywiście jeżeli wolisz, to sama możesz zmielić twaróg, ale to będzie dodatkowy czas, zwłaszcza że ser twarogowy musi zostać przemielony 3 razy.
- 2 jaja “0” lub “1”.
- 500 gram mąki pszennej, czyli 2 szklanki.
- 4 łyżki cukru pudru, w tym jedna do posypania pączków.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 szczypta soli.
- 1 kieliszek wódki lub octu, dzięki temu pączki wchłoną znacznie mniejszą ilość tłuszczu i będą lżejsze.
- opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę aromatu ajerkoniakowego
- olej rzepakowy rafinowany do smażenia
canva.com
Przepis na pączki serowe - instrukcja krok po kroku
Pamiętaj, że produkty przed przystąpieniem do przygotowania pączków muszą zostać wyjęte z lodówki i nabrać temperatury pokojowej.
Reklama
Teraz możesz przystąpić do dzieła:
- Do małego, niskiego i szerokiego garnka wlej około 10 centymetrów oleju rzepakowego i rozpocznij jego podgrzewanie na średnim ogniu.
- W misce zmiksuj razem twaróg, cukier puder oraz jajka, tak aby powstała gładka masa.
- Do drugiej miski przesiej mąkę i zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- Stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami do ciasta co chwilę miksując składniki.
- Dodaj wódkę lub ocet oraz aromat ajerkoniakowy i zmiksuj.
- Sprawdź, czy olej wystarczająco się rozgrzał - kiedy dasz do niego odrobinę ciasta to od razu zacznie skwierczeć. Pamiętaj by wyjąć z oleju tę odrobinę ciasta, aby się nie spaliło. Ważne jest też to, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka - optymalna to 175 stopni Celsiusza.
- Posmaruj czyste i osuszone dłonie olejem i formuj z ciasta małe kuleczki - o średnicy około 4 centymetrów i wrzucaj je na olej.
- Przypilnuj, aby zarumieniły się z każdej strony.
- Jeżeli zauważysz, że jakiś pączek jest już fajnie zarumieniony, to wyjmij go na przykład łyżką cedzakową i odłóż na duży talerz nakryty ręcznikiem papierowym.
- Smaż pączki aż do zużycia całego ciasta, a na koniec oprósz je cukrem pudrem. Możesz je też podawać z konfiturą i owocami.
Gotowe. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Wiemy, że czekałaś na ten poradnik. Jak spalić jednego pączka?
Nawet te osoby, które, na co gdzie dbają o swoją linię, pilnują spożywania odpowiedniej ilości kalorii albo wręcz stosują ujemny bilans kaloryczny w celu zrzucania wagi, często podczas tłustego czwartku pozwalają sobie na zjedzenie tego jednego pączka. A czasem dwóch, trzech lub nawet czterech.
"Panicznie boję się Tłustego Czwartku. Boję się pustych kalorii!". Co zrobić, aby nadal być fit?
Boisz się pustych kalorii i tego, że przytyjesz po słodkich pączkach? Sprawdź, ile kalorii ma pączek i następnie spróbuj delikatnie go odchudzić. Przygotowując pączki w domu, zamiast je smażyć, możesz po prostu je upiec!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl