Pieczony boczek na święta. Tłuściutki i soczysty przysmak na rodzinnym stole
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki:
- kilogram surowego boczku
- dwie średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie pysznego boczku na święta
Boczek dokładnie umyj i oczyść. Osusz mięso ręcznikiem papierowym. Obierz kilka ząbków czosnku i przeciśnij je przez praskę do małej miseczki. W moździerzu rozgnieć kulki ziela angielskiego i lekko przetrzyj z resztą przypraw, a następnie całość przesyp do miseczki z czosnkiem. Wymieszaj wszystko z odrobiną oleju, solą i pieprzem.
Dokładnie natrzyj boczek powstałą marynatą. Przygotuj brytfankę i włóż do niej przygotowane mięso. Cebulę obierz, umyj i pokrój na dość grube plastry. Obłóż cebulą boczek i zawiń brytfankę folią spożywczą. Wstaw naczynie na noc do lodówki.
Następnego dnia podlej mięso odrobiną przegotowanej wody, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw boczek. Piecz przez około godzinę, do rumianego koloru. Po upieczeniu wyjmij mięso na deskę i daj mu odpocząć około 10 minut. Następnie pokrój boczek w grube plastry. Podaj z ćwikłą, chrzanem lub na wytrawnie, z ulubionym powidłem. Smacznego!