Pieczony boczek
Canva.com

Pieczony boczek na święta. Tłuściutki i soczysty przysmak na rodzinnym stole

Pyszna i aromatyczna pieczeń na Świąteczną biesiadę. Tłuściutki i sycący - wprost idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno pieczony boczek.
Reklama

Składniki:

  • kilogram surowego boczku
  • dwie średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kminek
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie pysznego boczku na święta

Pieczony boczek
Canva.com

Boczek dokładnie umyj i oczyść. Osusz mięso ręcznikiem papierowym. Obierz kilka ząbków czosnku i przeciśnij je przez praskę do małej miseczki. W moździerzu rozgnieć kulki ziela angielskiego i lekko przetrzyj z resztą przypraw, a następnie całość przesyp do miseczki z czosnkiem. Wymieszaj wszystko z odrobiną oleju, solą i pieprzem.

Reklama

Dokładnie natrzyj boczek powstałą marynatą. Przygotuj brytfankę i włóż do niej przygotowane mięso. Cebulę obierz, umyj i pokrój na dość grube plastry. Obłóż cebulą boczek i zawiń brytfankę folią spożywczą. Wstaw naczynie na noc do lodówki.

Następnego dnia podlej mięso odrobiną przegotowanej wody, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw boczek. Piecz przez około godzinę, do rumianego koloru. Po upieczeniu wyjmij mięso na deskę i daj mu odpocząć około 10 minut. Następnie pokrój boczek w grube plastry. Podaj z ćwikłą, chrzanem lub na wytrawnie, z ulubionym powidłem. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama