Idą święta, a Ty znów na diecie? Bez paniki!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Uwielbiasz suszone grzyby, ale praktycznie zawsze podajesz je w cieście wykonanym z mąki pszennej?
Tym razem zastał ją znacznie zdrowszymi otrębami, a najlepiej... całkowicie z niej zrezygnuj! Grzyby same w sobie potrafi smakować doskonale, gdy przygotujesz je w sosie własnym, do którego dodasz niewielką ilość chudszej śmietany albo jakiś gęsty jogurt grecki. Nie zapominaj o przyprawach, bo to one w tym dniu zrobią największą robotę. Solidny dodatek ostrego chilli w połączeniu z mocnym czarnym pieprzem nadadzą twoim grzybkom wyrazistości, a przy okazji świetnie wpłyną na trawienie i ogólny metabolizm.
Dietetyczne dania na święta to także różnego rodzaju sałatki.
Te przygotowywane z lekkim dressingiem zawsze będą korzystne dla sylwetki, ale nie da się ukryć, że wigilia kojarzy się nie tyle z mieszanką rukoli i roszponki, co z tradycyjną polską sałatką jarzynową, wykonaną z jajek, ziemniaczków, selera i ogórków kiszonych, której zwieńczeniem jest niestety tłuściutki majonez. Czym go zastąpić? Albo jogurtem naturalnym, albo po prostu majonezem light o obniżonej wartości kalorii i obniżonej zawartości tłuszczu. Dobrym kompromisem będzie też przygotowanie sosu z mieszanki zwykłego majonezu i chudego jogurtu, w proporcji 1:1.
Tak naprawdę najciężej jest zwykle z ciastami, w których jednym kawałku potrafi skrywać się nawet sześćset czy siedemset kalorii. Jak je odchudzić? Chociażby poprzez rezygnację z tłustych kremów i bitej śmietany oraz zastąpienie cukru erytrolem bez kalorii. W Internecie znajdziesz przeróżne przepisy na dietetyczne potrawy wigilijne, które smakują naprawdę wyśmienicie i praktycznie nie dają się odróżnić od potraw tradycyjnych.