Indyk w pomarańczach i miodzie pokrojony na talerzu.
Canva

Pierś indyka podana z buraczkami - pyszne danie na syty obiad!

Mięso indyka charakteryzuje się licznymi właściwościami smakowymi oraz zawartością dużej ilości witamin i dennych dla zdrowia organizmu minerałów. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, dlatego warto na stałe wprowadzić je do swojej diety.
Reklama

Nie musimy kupować całego indyka, gdyż w sklepach znajdziemy również poszczególne jego części. Dzięki temu zawsze na obiad możemy jeść świeże kawałki tego pysznego mięsa. Najpopularniejsza jest niewątpliwie pierś z indyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie komponuje się szczególnie z buraczkami oraz tłuczonymi ziemniaczkami. To bardzo dobry pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodzinki.

Składniki na pierś z indyka

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: kilogram filetu z piersi indyka bez kości i bez skóry, 100 g miękkiego masła, dwa ząbki czosnku, łyżeczka świeżego rozmarynu, łyżeczka świeżego tymianku, pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu.

Reklama

Do przyrządzenia buraczków wykorzystamy: dwa buraki upieczone w folii, cebulę, trzy łyżki oleju rzepakowego, łyżkę octu jabłkowego, łyżeczkę soli, po pół łyżeczki suszonej bazylii, mielonego czarnego pieprzu i mielonej kolendry.

Przygotowanie piersi z indyka krok po kroku

Pierś z indyka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. W misce mieszamy miękkie masło, obrany i drobno posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką natrzyj dokładnie mięso. Pierś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.

W czasie gdy mięso się piecze, możemy przygotować buraczki: na początek dokładnie mieszamy olej razem z octem, solą, suszoną bazylią, czarnym pieprzem i kolendrą.

Reklama

Buraki kroimy w słupki, cebulę w krążki. Polewamy warzywa mieszanką przypraw i lekko ugniatamy. Tak przyrządzone wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kwadrans. Kroimy w plastry, podajemy z buraczkami posypanymi posiekanym koperkiem. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama