ogórki małosolne w słoikach
canva.com

Pikantne ogórki po kozacku. Tylko dla miłośników ostrych smaków!

Ogórki po kozacku to popularne danie w polskiej kuchni. To idealna propozycja dla miłośników kwaśnych i pikantnych smaków. Dzięki aromatycznej marynacie i pikantnym przyprawom, będą idealnym dodatkiem do wielu potraw. Możemy podawać je na zimno lub jako dodatek do mięsa, pieczywa czy sałatek.
Reklama

Składniki na ogórki po kozacku

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ostre papryczki chili (opcjonalnie)

Jak przygotować pikantne ogórki?

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Przygotowujemy marynatę. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy cukier, sól, ocet, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  3. Do ogórków dodajemy cebulę oraz pokrojone w paseczki ostre papryczki chili (jeśli lubimy pikantne dania). Wszystko mieszamy.
  4. Gotową marynatę wylewamy na ogórki i mieszamy. Odstawiamy na około 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  5. Po upływie czasu ogórki przelewamy do słoików, dodajemy posiekany koperek i zalewamy marynatą.
  6. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez około 10 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama