podpłomyki
canva.com

Podpłomyki: tradycyjne, proste, smaczne - idealne!

Czy wiesz, że podpłomyki to jeden z najstarszych rodzajów chleba? Dawniej jedzone były jako dodatek do każdego dania, a dziś cieszą się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i prostotę wykonania.
Reklama

Podpłomyki to chrupiące i elastyczne placki, które z powodzeniem można zrobić zaledwie z kilku składników - bez drożdży i proszku do pieczenia.

Jak zrobić podpłomyki?

Podpłomyki to bardzo proste w wykonaniu płaskie chlebki. Oto, jak je zrobić:

  1. Do miski wsyp 2 szklanki mąki pszennej i szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
  2. Powoli wlewaj do miski gorącą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj jeszcze trochę wody.
  3. Odciąż ciasto i odstaw je na około 15 minut, aby odpoczęło.
  4. Przygotuj patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem.
  5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj płaskie placki. Ważne, aby placki były cienkie, ale nie prześwitujące.
  6. Smaż podpłomyki na patelni z jednej i drugiej strony, aż będą chrupiące i złote.
  7. Są gotowe! Podawaj podpłomyki jako dodatek do dań obiadowych lub jako przekąskę.
podpłomyki
canva.com

Jakie składniki można dodać do podpłomyków?

Reklama

Podpłomyki to chlebki, które można z powodzeniem wzbogacić o dodatkowe składniki. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji:

  • Czosnek - przeciśnięty przez praskę czosnek doskonale pasuje do podpłomyków i dodaje im wyjątkowego smaku.
  • Koper - posiekany koperek doskonale pasuje do podpłomyków. Można go dodać bezpośrednio do ciasta lub posypać nim gotowe placki.
  • Papryka - pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka doskonale pasuje do podpłomyków, dodając im smaku i koloru.
  • Sezam - posypanie podpłomyków sezamem doda im chrupkości i delikatnego smaku.

Jak przechowywać podpłomyki?

Podpłomyki najlepiej smakują na ciepło, ale jeśli zostaną Ci resztki, to warto możesz je zachować na później. Najlepiej jest umieścić podpłomyki w szczelnym pojemniku lub zamknąć w folii spożywczej i schować do lodówki. W takich warunkach chlebki mogą przetrwać nawet kilka dni.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama