Prezent dla fitnesiary? Domowy shake proteinowy! Oto szybki przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Aby przygotować truskawkowy shake proteinowy, na pewno trzeba dysponować trzema składnikami - mlekiem, odżywką białkowa oraz mrożonymi truskawkami. Reszta składników jest opcjonalna, choć dzięki nim napój na pewno będzie smakować jeszcze lepiej, no i uzyska kolejne cenne wartości odżywcze, które uczynią z niego pełnowartościowy posiłek, którym każdy zdoła się porządnie nasycić.
Przepis na shake proteinowy
Najpierw do naczynia (może być to od razu kielich blendera kielichowego) należy wlać całą szklankę mleka albo jeśli nie spożywa się nabiału, zastąpić ją napojem sojowym lub dowolnym innym napojem roślinnym. Dosypać solidną miarkę odżywki białkowej (od 30 do 50 gramów), najlepiej o smaku waniliowym lub śmietankowym albo takim, który będzie względnie neutralny (raczej nie powinien być to smak owocowy). Kolejno do kielicha blendera trafia 75 gramów mrożonych truskawek i dokładnie taka sama ilość mrożonego mango albo mrożonego ananasa.
Jeżeli shake proteinowy ma posłużyć również do uzupełnienia utraconych kilogramów i nabrania energii oraz szybszego zregenerowania się po ciężkim treningu (lub też przygotowania się do ciężkich ćwiczeń), warto dodać do niego trochę węglowodanów w postaci jednego mocno dojrzałego banana oraz kilku łyżek płatków owsianych.
W tym momencie wszystkie składniki na truskawkowy shake proteinowy trzeba tylko dokładnie zblendować i przelać do specjalnego shakera, wyższej szklanki lub dowolnego innego naczynia. Napój można przechować w lodówce lub od razu zabrać ze sobą na siłownię, aby spożyć go bezpośrednio po ćwiczeniach.