Kasza manna na mleku
Canva.com

Przepis na tradycyjną kaszę mannę na mleku. Ten smak pamiętam z dzieciństwa

Gdyby tak w tym momencie ktoś chciał przygotować posiłek z kaszy manny ugotowanej na mleku, na pewno zostałby zachęcony do tego, by zwykłe mleko zamienić na dowolny napój roślinny (najlepiej sojowy o wyższej zawartości białka), a do posiłku dorzucić sporą garść orzechów włoskich, no i jeszcze trochę świeżych bądź mrożonych owoców.
Reklama

Takie dodatki czynią danie bardziej wartościowym, sycącym i odżywczym, jednakże w dawnych czasach, lata temu nie stosowano ich praktycznie w ogóle. Tradycyjna kasza manna była jadana w swojej najbardziej podstawowej i neutralnej wersji. Robiono ją oczywiście na pełnotłustym krowim mleku, dosładzano najzwyklejszym białym cukrem, a rolę jedynego dodatkowego elementu stanowił syrop owocowy, ewentualnie jakiś gęsty sok, zazwyczaj domowy i wykonany z owoców jagodowych,

Jak zrobić grysik?

Jak więc przygotować grysik w klasycznym wydaniu i zapewnić sobie przyjemny powrót do przeszłości za sprawą powrotu do dawnych lubianych smaków? Otóż w pierwszej kolejności do małego garnka lub rondelka należy wsypać około 60 gramów kaszy, czyli mniej więcej pięć lub sześć jej solidnych łyżek. Kaszę zalewa się od razu dwoma szklankami wysoko tłustego mleka, najlepiej tego przynajmniej trzyprocentowego, które zapewni potrawie odpowiednią kremową konsystencję i pozwoli jej pięknie się zagęścić. Kasza manna na mleku dosładzana jest cukrem.

Reklama

Ilość słodzika dostosowuje się do swoich indywidualnych smaków, ale na podane proporcje zazwyczaj wystarcza jedna kopiasta łyżeczka cukru (może być też płynny naturalny miód). Garnek ustawia się na małym ogniu, ponieważ kasza manna na mleku bardzo szybko gęstnieje. Podczas gotowania najwygodniej miesza się ją trzepaczką, która zapobiega powstawaniu grudek i zbijaniu się kaszy w większe kawałki.

Gotowanie trwa dosłownie jedną minutę, dlatego już po tym krótkim czasie kaszę mannę na mleku można przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza i od razu zalać ją sporą ilością syropu bądź soku malinowego albo innego ulubionego owocowego roztworu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama