Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami - świeżo upieczone, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Pixabay.com

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami

Szybkie i bardzo proste ciasto ze śliwkami. Wszystkie składniki na to jesienne ciasto mamy w kuchennej szafce, więc od razu możemy zabrać się do pieczenia. 10 minut przygotowania, 50 minut w piekarniku i cały dom będzie pachniał śliwkami. Jeżeli jeszcze nie jadłeś ciasta ze śliwkami w tym sezonie, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis!
Reklama
  • 1 kg śliwek węgierek

  • 4 całe jajka

  • 1 szklanka cukru 

  • 1½ szklanki mąki pszennej 

  • 7 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • cukier puder do posypania

Ciasto ze śliwkami na stole, obok przekrojone śliwki
Canva.com

Jak upiec najłatwiejsze ciasto ze śliwkami? Oto poradnik krok po kroku

  1. Śliwki węgierki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie przekrawamy je na połówki i pozbawiamy pestek.

  2. Tortownicę lub inną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem. 

  3. ¾ śliwek układamy na dnie tortownicy. Resztę zostawiamy.

  4. Całe jajka wbijamy do miski i dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy kremową, puszystą masę.

  5. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  6. Do ubitych jajek z cukrem stopniowo dosypujemy mąkę i cały czas ubijamy masę.

  7. Na końcu dodajemy esencję waniliową i olej rzepakowy lub inny olej o neutralnym smaku. Mieszamy ciasto.

  8. Ciasto wlewamy do przygotowanej tortownicy, w której poukładaliśmy już śliwki. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe owoce. 

  9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy  40-50 minut.  

  10. Po wystudzeniu ciasto ze śliwkami posypujemy cukrem pudrem.

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami — bez zarabiania

Ciasto ze śliwkami bez zarabiania to jedno z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast owocowych. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 do 10 minut, a po upieczeniu ciasto jest naprawdę przepyszne. Do wykonania tego ciasta najlepsze są śliwki węgierki, ale gdy akurat nie mamy ich pod ręką, możemy zastąpić je innymi owocami — morelami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami lub innymi rodzajami śliwek. Warto zachować ten przepis, bo sprawdza się, kiedy trzeba upiec coś na szybko. Smacznego! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama