Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami
Do przeczytania w ok. 2 min.
1 kg śliwek węgierek
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1½ szklanki mąki pszennej
7 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
Jak upiec najłatwiejsze ciasto ze śliwkami? Oto poradnik krok po kroku
Śliwki węgierki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie przekrawamy je na połówki i pozbawiamy pestek.
Tortownicę lub inną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem.
¾ śliwek układamy na dnie tortownicy. Resztę zostawiamy.
Całe jajka wbijamy do miski i dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy kremową, puszystą masę.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek z cukrem stopniowo dosypujemy mąkę i cały czas ubijamy masę.
Na końcu dodajemy esencję waniliową i olej rzepakowy lub inny olej o neutralnym smaku. Mieszamy ciasto.
Ciasto wlewamy do przygotowanej tortownicy, w której poukładaliśmy już śliwki. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe owoce.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy 40-50 minut.
Po wystudzeniu ciasto ze śliwkami posypujemy cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami — bez zarabiania
Ciasto ze śliwkami bez zarabiania to jedno z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast owocowych. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 do 10 minut, a po upieczeniu ciasto jest naprawdę przepyszne. Do wykonania tego ciasta najlepsze są śliwki węgierki, ale gdy akurat nie mamy ich pod ręką, możemy zastąpić je innymi owocami — morelami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami lub innymi rodzajami śliwek. Warto zachować ten przepis, bo sprawdza się, kiedy trzeba upiec coś na szybko. Smacznego!