ciasto z orzechami nerkowca i kremem na białym talerzyku
canva.com

Przepis na pyszne ciasto z orzechami brazylijskimi – szybki deser

Ciasto z orzechami brazylijskim z delikatnie maślanym kremem na bazie budyniu waniliowego to nie tylko smaczny, ale i szybki w przygotowaniu deser. Przekładany orzechowiec doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym przyjęciu, jak i podczas nieformalnego spotkania ze znajomymi w towarzystwie kawy. Jeśli szukasz prostego przepisu na ciasto z orzechami, to jesteś w odpowiednim miejscu! Musisz je spróbować!
Reklama

Przepis na ciasto z orzechami – szybko i smacznie

Orzechy brazylijskie możesz wykorzystać w kuchni na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich jest szybkie ciasto orzechowe, którego przygotowanie można śmiało zaklasyfikować do tych zaskakująco łatwych. To z kolei z dużym prawdopodobieństwem ucieszy wszystkich tych, którzy niekoniecznie odnajdują się w wypiekach oraz deserach.

Składniki na orzechową warstwę:

  • 250 g orzechów brazylijskich
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 70 g masła

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • 4 szklanki mleka (możesz zamienić na mleko z orzechów brazylijskich)
  • pół szklanki cukru
orzechy brazylijskie w drewnianym pojemniku
canva.com

Ciasto z orzechami brazylijskimi krok po kroku

Zanim orzechowy przekładaniec trafi na deserowy talerz, będziesz musiała zmierzyć się z trzema nieskomplikowanymi etapami.

Przygotowanie ciasta:

  1. Jajka roztrzep przy użyciu miksera. Mąkę przesiej przez sitko i połącz z sodą oczyszczoną 
  2. Roztop masło na niewielkim ogniu, a następnie dodaj do niego miód i cukier. Poczekaj do całkowitego roztopienia składników i odstaw do ostygnięcia
  3. Zmieszaną z sodą mąkę wysyp na stolnicę i połącz ją z jajkami oraz posłodzonym masłem. Intensywnie wyrabiaj ciasto, a następnie podziel je na dwie kulki
Reklama

Przygotowanie kremu:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier przed zalaniem rozpuszczonym budyniem. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia
  2. Masło w temperaturze pokojowej wrzuć do miski z budyniem i wyrabiaj całość do uzyskania kremowej masy

Przygotowanie warstwy orzechowej:

  1. W garnku rozpuść masło. Dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru
  2. Dodaj rozbite tłuczkiem orzechy brazylijskie i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do wystygnięcia

Pieczenie i składanie ciasta orzechowego

Na blaszkę (nie dłuższą niż 50 cm) wyłóż papier do pieczenia i rozłóż na nim jedną z kulek przygotowanego ciasta. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C (czas pieczenia 10-15 minut) i wyjmij razem z papierem.

Powtórz proces używając drugiej porcji ciasta, lecz tym razem po wypełnieniu nim blaszki rozłóż na wierzch orzechową warstwę.

Gdy warstwy ostygną czas przejść do ostatniego etapu, czyli składania orzechowca. Na dolnej warstwie rozłóż równomiernie budyniowy krem i przykryj ją plackiem pokrytym orzechami.

Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama