surowe krewetki w szklanej misce na niebieskim blacie
canva.com

Krewetki z orzechami nerkowca - przepis w stylu tajskim

Krewetki z orzechami nerkowca w sosie ostrygowym to niesamowicie smaczne i aromatyczne danie. Zaledwie jeden kęs przeniesie Cię oczami wyobraźni na zatłoczony food market w centralnej części upalnego Bangkoku. Kuchnia tajska dostarcza naprawdę wyjątkowe oraz intensywne doznania organoleptyczne, dlatego też ma wielu wielbicieli we wszystkich zakątkach świata. Jesteś ciekawa jak przygotować doskonałe krewetki z orzechami nerkowca? 
Reklama

Przepis na krewetki z orzechami nerkowca w sosie ostrygowym

Krewetki niczym ugrupowania polityczne mają wielu swoich przeciwników, jak i oddanych wielbicieli, których zachowania zakrawają na istny fanatyzm! Te przygotowane w stylu tajskim oczarują Twoje podniebienie, a finalnie podbiją również serce Twoich gości.

Prażone orzechy nerkowca nadadzą potrawie oryginalności poprzez unikalne przełamanie smaku oraz konsystencji. Przepis jest oczywiście mało skomplikowany, więc bez najmniejszych problemów poradzi sobie z nim nawet największy amator kuchenki gazowej. Zaczynajmy!

Lista składników:
  • 200 g krewetek tygrysich pozbawionych pancerza
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sok z ćwiartki limonki
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 mała papryczka chilli
  • kilka różyczek świeżego brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • łyżeczka białego sezamu
  • olej do smażenia
krewetki z orzechami nerkowca w sosie ostrygowym
canva.com

Krewetki z nerkowcami – przygotowanie krok po kroku

Reklama

Gdy skompletujesz już niezbędne składniki, to pora zabrać się za przygotowanie dania. W tym procesie przyda Ci się również ostry nóż, głęboka patelnia lub tradycyjny wok ze stali węglowej. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, to pamiętaj, aby rozmrozić je przed obróbką termiczną i dokładnie osuszyć!

  1. Zacznij odp przygotowania glazury do całego dania – do szklanki dodaj sos ostrygowy, sos sojowy, sok z limonki, 3 łyżki wody i wszystko dokładnie wymieszaj
  2. Na patelnię lub wok wlej 2 łyżki tłuszczo do smażenia, a następnie posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażaj przez ok. 2 minut mieszając, aby nic się nie przypaliło
  3. Dodaj osuszone krewetki i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty
  4. Teraz czas na orzechy nerkowca i resztę warzyw pokrojonych według własnych upodobań. Podsmażaj wszystko przez chwilę i dodaj przygotowany wcześniej sos
  5. Po dodaniu sosu zmniejsz ogień, ale nie przestawaj mieszać. Wyłącz palnik kuchenki, gdy glazura się zredukuje i otuli wszystkie krewetki oraz warzywa

Danie możesz serwować z ryżem lub tajskim makaronem. Po przełożeniu na talerz posyp białym sezamem oraz posiekaną kolendrą, która nie tylko ozdobi całość, ale nada przede wszystkim niesamowitego aromatu!

Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama