Makaron z kiełbasą  podany na eleganckim talerzu
Canva.com

Przepis na tani obiad - makaron z kiełbasą, sosem i przyprawami. Kosztuje kilka złotych!

Posiłki nie muszą być wcale nie wiadomo jak wykwintne i wymyślne, by okazały się smaczne i satysfakcjonujące dla podniebienia. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na dobry, szybki i tani obiad, wykonaj makaron z sosem, rumianą kiełbasą i świeżymi zielonymi przyprawami.
Reklama

Najlepiej smakuje w wersji na ciepło, ale śmiało możesz przygotować go wcześniej, przechować w lodówce, a na drugi dzień nawet zabrać ze sobą do pracy, by podgrzać go w mikrofalówce (wbrew pozorom takie podgrzewanie wcale nie jest szkodliwe czy groźne dla zdrowia).

Jak przygotować makaron z kiełbasą?

Makaron z kiełbasą na białym talerzu
Canva.com

Ustaw moc palnika na nieco powyżej średnią i nagrzej na nim dość dużą patelnię wraz z jedną łyżką oliwy z oliwek. Dwa duże pętka dowolnej ulubionej kiełbasy pokrój w plasterki lub grubszą kostkę i zacznij przysmażać na oliwie (jeśli kiełbasa jest tłusta, z oleju w ogóle możesz zrezygnować), starając się ją przypiec i wytopić występujący z niej tłuszczyk, który nada potrawie smaku.

Reklama

Poziom wysmażenia poznasz po kolorze kiełbasy. Gdy już będzie gotowa, przełóż ją na moment do oddzielnego naczynia, a na tej samej patelni z tłuszczem przysmaż pół czerwonej cebuli oraz jedną czerwoną lub żółtą paprykę. Dopraw solą i pieprzem.

Kiełbasa wraca na patelnię i dołącza do warzyw. Wszystkie składniki zalewasz teraz średnim opakowaniem pomidorowej passaty, którą ewentualnie możesz też przygotować z czystego koncentratu pomidorowego wymieszanego w wodzie. Pomidory lubią słodycz, więc potrawę dopraw odrobiną zwykłego białego cukru, a także solą i pieprzem, by twój tani obiad był nie tylko ekonomiczny, ale również i smaczny. Tak naprawdę danie jest już przygotowane, pozostaje tylko ugotować do niego jakiś węglowodanowy dodatek, czyli makaron, kaszę, ziemniaki lub ryż albo zjeść je po prostu ze świeżym pieczywem, jeżeli nie chce ci się czekać na to, aż ziemniaki dojdą i zrobią się miękkie.

Istnieje mnóstwo wspaniałych patentów na smaczne i zarazem tanie gotowanie, więc trzeba tylko zacząć z nich korzystać. Nie narzekaj na to, że nie stać się na drogie i lepsze składniki, a bazuj na tym, co możesz kupić i na co możesz sobie spokojnie pozwolić.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama