cukinia
canva.com

Przetwory z cukinii na zimę do słoików - nie uwierzysz co możesz wyczarować z cukinii! (4 przepisy!)

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie przetworów na zimę do słoików. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z ogrodu, a także na cieszenie się smakiem letniego warzywa przez cały rok.
Reklama

1. Sałatka z cukinii na zimę do słoików

Ta sałatka z cukinii na zimę to pyszna propozycja na zdrowe i smaczne danie do słoików. Przygotowanie sałatki jest proste, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego smakosza. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 2 cebule
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

Cukinie należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebule również należy pokroić w pióra. Następnie cukinie i cebulę wsypujemy do dużej miski lub garnka, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Całość zostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie cukinie i cebulę należy odcedzić na durszlaku. W międzyczasie przygotowujemy zalewę, czyli mieszamy cukier, olej i ocet spirytusowy.

Reklama

Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Cukinie i cebulę wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.

cukinia
canva.com

2. Ketchup z cukinii na zimę do słoików

Ketchup z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu z pomidorów. Można go wykorzystać do wielu dań, na przykład do sosów, zup czy gulaszu. Do przygotowania ketchupu z cukinii potrzebne będą:

  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
Cukinie, cebule i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Gotujemy warzywa na małym ogniu przez około 45 minut, aż będą miękkie i rozpadną się. Dodajemy cukier, ocet i wodę, mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut, aż ketchup zgęstnieje. Mieszankę blendujemy na gładki ketchup. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.
cukinia ketchup
canva.com

3. Curry z cukinii na zimę do słoików

Reklama

Cukinia świetnie komponuje się z curry, dlatego curry z cukinii na zimę do słoików to pyszna propozycja na przetwory. Do przygotowania curry z cukinii potrzebne będą:

  • 1 kg cukinii
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli

Cukinie, papryki i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy wodę, ocet, cukier, curry i sól. Gotujemy przez 5 minut. Gdy curry zacznie gęstnieć, przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.

4. Dżem z cukinii na zimę do słoików

Dżem z cukinii to słodka propozycja na przetwory z tego letniego warzywa. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Następnie wsypujemy cukier i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i dżem zgęstnieje. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama