Placuszki dyniowe
Canva.com

Puszyste i delikatne placuszki dyniowe - doskonałe śniadanie istnieje

Śniadanie z niczego? Wystarczy kilka składników, w tym gwiazda jesieni, czyli pyszna i aromatyczna dynia. Placuszki z dyni są idealne na śniadanie!
Reklama

Składniki na lekkie placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe
Canva.com

Dynia to pokarm bogaty w składniki odżywcze, którym można się delektować na wiele sposobów. Niektóre korzyści zdrowotne wynikające z dyni obejmują utratę wagi, lepszy sen i lepsze trawienie. Jest również bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, takie jak beta-karoten, który jest świetny dla wzroku. Jedną rzeczą do zapamiętania podczas jedzenia dyni jest spożywanie jej z umiarem. Zbyt dużo dyni może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak nadmierne gazy i wzdęcia.

Reklama

Do przygotowania placuszków potrzeba:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki)
  • 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Jak zrobić placuszki z dyni?

Placuszki dyniowe
Canva.com
  1. Na początku przygotowujemy purée z dyni.
  2. Dynię kroimy na małe kawałeczki i wykładamy na blaszce do pieczenia.
  3. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  4. Warzywo wyciągamy z piekarnika i miksujemy na gładką masę.
  5. W misce mieszamy wszystkie składniki suche, a w drugiej - łączymy jajko, olej, wanilię oraz dyniowe purée.
  6. Wszystkie składniki mieszamy.
  7. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po 2 łyżki na jeden placek i pieczemy na rumiany kolor.
  8. Placuszki dyniowe podajemy z miodem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama