Zupa czosnkowa w miseczce z grzankami
canva.com

Pyszna zupa czosnkowa z grzanką. Rozgrzeje na jesień!

Jesień to czas, kiedy mamy ochotę na ciepłe, rozgrzewające dania. Jednym z naszych ulubionych przepisów na tę porę roku jest pyszna zupa czosnkowa z chrupiącą grzanką. Prosta do przygotowania, a jej intensywny smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Reklama

Składniki:

- 1 główka czosnku

- 1 duża cebula

- 4 ziemniaki

- 1 l bulionu warzywnego

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 2 łyżki masła

- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż na masle na złoty kolor.

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. Smaż chwilę razem.

3. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

4. Zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Podawaj z chrupiącą grzanką.

Chrupiąca grzanka - idealny dodatek

Aby zupa była jeszcze smaczniejsza, przygotuj chrupiącą grzankę. Będzie to doskonałe uzupełnienie intensywnego smaku czosnku.

Reklama

Składniki:

- 4 kromki chleba

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy

- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Chleb pokrój na grube kromki.

2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z oliwą.

3. Natrzyj chleb mieszanką czosnkową i oliwą, a następnie posól i popieprz.

4. Grzanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama