Buraczki zasmażane
Canva.com

Pyszne buraczki do obiadu? Zastosuj prosty trik Magdy Gessler!

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do prawie każdego mięsa. Co zrobić, aby zawsze były pyszne i pełne aromatu? Magda Gessler zdradziła swój sekret!
Reklama

Sekret idealnych buraczków

Buraczki zasmażane
Canva.com

Buraki są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, potasu i manganu. Buraki mają również przeciwutleniacze, które pomagają w stanach zapalnych i profilaktyce raka. Mają również niski indeks glikemiczny i są bogate w przeciwutleniacze. Buraki zawierają również dużą ilość cukru, co może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie spadek. Może to prowadzić do poczucia zmęczenia i osłabienia.

Magda Gessler zdradziła, jak przyrządzić pyszne buraczki zasmażane, tak, aby znajdujące się w nich witaminy - A, E, K oraz B nie rozpuściły się w tłuszczach. Gwiazda zaleca, aby do smażenia buraczków użyć skwarek lub dobrej jakości smalcu.

Buraczki zasmażane
Canva.com

Do przygotowania buraczków z przepisu restauratorki potrzebujemy:

Reklama
  • 600 g buraków ćwikłowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ocet jabłkowy
  • przyprawy w ilości do smaku: kminek, cukier, sól i pieprz czarny
  1. Buraki na początku myjemy i zalewamy wodą w dużym garnku. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy buraki, aż będą miękkie. Potrzebny czas to około 60 minut.
  2. Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec ze skwarkami. Smażymy na nim cebulkę i solimy ją.
  4. Dodajemy mąkę pszenną i wrzucamy starte buraki.
  5. Czekamy kilka minut, aż woda odparuje z patelni.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama