Sałatka z pieczonych buraków i orzechów włoskich z lekkim winegretem
Canva.com

Sałatka z pieczonych buraków i orzechów włoskich — porcja zdrowia na talerzu

Połączenie pieczonych buraków, orzechów włoskich i sosu winegret to zestaw idealny. Ta sałatka to doskonała równowaga między słodyczą buraków, lekko pikantnym smakiem orzechów oraz kwaśnym smakiem jabłek i sosu winegret. Jest pyszna, zdrowa i pięknie wygląda. Polecamy przepis na sałatkę z pieczonych buraków i orzechów włoskich z lekkim winegretem cytrynowym.
Reklama

Buraki — niedocenione warzywo, które wkracza na salony

Buraki w naszej tradycji kulinarnej obecne są od stuleci, ale wciąż są mało popularne. Zwykle skupiamy się na barszczu, chłodniku, wielkanocnej ćwikle, buraczkach na ciepło i buraczkach w occie, a przecież to popularne warzywo możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Dopiero w ostatnich latach pojawiło się sporo przepisów z burakami w roli głównej, które szczególnie popularne są wśród wegan i wegetarian — burgery z buraków to jedno z flagowych dań kuchni roślinnej. 

Reklama

Aby oswoić nas z burakami, proponujemy pyszną, zdrową i niezwykle prostą sałatkę z pieczonych buraków z dodatkiem orzechów włoskich i lekkim winegretem. To połączenie jest naprawdę świetne i sałatka smakuje wybornie.

Sałatka z pieczonych buraków i orzechów włoskich — składniki

  • 2 średnie buraki

  • 1 czerwona cebula

  • 1 jabłko

  • ½ szklanki orzechów włoskich

  • 2 gałązki świeżej mięty

  • kilka młodych liści buraka (botwinki)

  • sól i pieprz

Winegret cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

  • ½ łyżeczki soli 

Orzechy włoskie i pieczone buraki - składniki na sałatkę
Canva.com

Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków

  1. Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Następnie każdego z osobna owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut (do miękkości). Im większe buraki, tym wymagają dłuższego pieczenia.

  2. Orzechy grubo siekamy i prażymy na suchej patelni. 

  3. Upieczone buraki studzimy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę — według uznania. Podobnie kroimy jabłko. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie składniki mieszamy.

  4. Przygotowujemy sos winegret. Składniki umieszczamy w słoiczku. Zakręcamy go i intensywnie potrząsamy, aż wytworzy się emulsja.

  5. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy prażonymi orzechami. Dodajemy listki mięty oraz liście buraków. Wszystko polewamy sosem winegret. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka z buraków to świetna propozycja na lekką przekąskę. Doskonale sprawdzi się w upalne dni podana z białym pieczywem. Życzymy smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama