Najprostszy obiad wegetariański! Tradycyjny, ale bezmięsny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Obiad wegetariański — tradycyjne smaki
Żeby przygotować taki posiłek, wcale nie trzeba szykować wymyślnych dań. Tutaj świetnie sprawdzą się takie przysmaki jak:
- pieczone ziemniaki z przyprawami
- jajka sadzone na maśle klarowanym
- gotowana fasolka
- surówka z marchewki i jabłka
Pieczone ziemniaki
Robi się je banalnie prosto, ziemniaki należy obrać, umyć, przekroić na mniejsze części (na przykład w kostkę lub słupki) i umieścić je w wodzie z cukrem na jakieś pół godziny. Następnie powinno się je spłukać, osuszyć i obtoczyć w oleju i wybranych przyprawach, na przykład słodkiej papryce, suszonym czosnku, albo tymianku i położyć na blasze wyłożonej formą do pieczenia
Piekarnik trzeba nagrzać do 220 stopni, ziemniaki będą się piec około 40 minut (trzeba to kontrolować).
Jajka sadzone na maśle klarowanym na wegetariański obiad
Potrzebne będzie:
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- jajka
Patelnię powinno się nagrzać i umieścić na niej masło klarowane. Kiedy i ono będzie gorące, trzeba wbić jajka, posolić je i popieprzyć. Patelnię dobrze jest nakryć na jakiś czas przykrywką.
Jajka będą gotowe do jedzenia, kiedy żółtko lekko się zetnie.
Żółta gotowana fasolka
- 0,5 kg żółtej fasoli
- 2 l wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
Z fasolki trzeb poodkrawać końcówki, należy ją też umyć. Następnie fasolkę trzeba umieścić w garnku z solą i cukrem. Kiedy woda zacznie wrzeć, trzeba gotować ją około 8 minut. Najlepiej próbować, czy jest już wystarczająco dobra.
Na koniec powinno się ją odcedzić. Dobrze też jest polać ją zimną wodą.
Surówka z jabłka i marchewki na wegetariański obiad
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
To chyba najprostsza surówka na świcie. Trzeba zetrzeć obrane jabłko, obraną marchew, skropić ją sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli i cukru. Gotowe!