Ciasto na pierogi
Canva.com

Triki zaradnej kobiety na przygotowanie idealnych pierogów. Będą pyszne!

Pierogi są jednym z naszych narodowych polskich dań. Wszyscy je lubią, co łatwo można odkryć chociażby po tym, że zwykle to właśnie one jako pierwsze znikają z wigilijnego stołu, mimo iż do wyboru są jeszcze przeróżne inne łakocie, takie jak chociażby barszcz, bigos czy też karp.
Reklama

Ciasto nie zawsze chce współpracować

Przepis na pierogi sam w sobie jest prosty, jednak pewne dodatkowe techniki mogą pomóc wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze. Bywa bowiem tak, że podczas klejenia pierożków ciasto nie chce współpracować, farsz wypływa z niego w trakcie gotowania, a po zagotowaniu masa ciemnieje i robi się nieapetycznie szarawa. Jak tym wszystkim problemom zapobiec i jak nauczyć się przygotowywać pierogi zawsze idealne?

Jak kleić skutecznie pierogi?

Pierogi z soczewicą
Canva.com
Reklama

Najcięższe w pierogach bywa o dziwo ich klejenie. Jeżeli pierogi mają się udać, trzeba jednak myśleć o nich już podczas wyrabiania ciasta, pilnując przede wszystkim tego, by nie dodać do niego zbyt dużej ilości mąki. Warto po prostu trzymać się przepisu, a potem, gdy już przejdzie się do wałkowania, jedynie bardzo delikatnie podsypywać sam blat, rozcierając na nim mąkę dłonią, aby nigdzie nie zostawić jej większych grudek. Ponadto przy klejeniu pomocna okaże się mała miseczka z nalaną zimną wodą. Klejone brzegi pierogów wystarczy skroplić lekko wodą. Dzięki temu momentalnie się skleją, a farsz na pewno się z nich nie wydostanie.

Odrobina oliwy z oliwek

Niejeden przepis na pierogi radzi, by do ciasta dodać odrobinę oliwy z oliwek. Naprawdę niewiele, wystarczy jedna płaska łyżka, by pod jej wpływem ciasto nabrało ciut innej struktury i stało się przyjemnie miękkie oraz nieco bardziej elastyczne (a to ułatwi jego wałkowanie i lepienie).

Reklama

Absolutnie zakazane jest natomiast dodawanie jajek. Zdarza się, że rzeczywiście pojawiają się one w niektórych przepisach na ciasto na pierogi, jednakże to właśnie przez te jajka ciasto często twardnieje i robi się potem szarawe, a także nie poddaje się lepieniu i podczas klejenia bywa zbyt sztywne.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama