Omlet z kaparami
Canva.com

Puszysty omlet z kaparami i rukolą. Smaczna propozycja na śniadanie lub obiad

Kapary są zwykle marynowane lub suszone, ale można z nich również zrobić zdrowy omlet, którym można się delektować w weekendowy poranek na śniadanie lub na lunch. Dziś podzielimy się z wami pysznym przepisem na omlet z kaparami i rukolą oraz warzywnymi dodatkami. Możecie go zjeść na ciepło lub na zimno. Zawsze smakuje wybornie!
Reklama

Zdrowe kapary

Kapary
Canva.com

Kapary to rodzaj marynowanych warzyw powszechnie spożywanych w wielu krajach śródziemnomorskich. Kapary mają niską zawartość kalorii i tłuszczu oraz są bogate w błonnik. Są również dobrym źródłem potasu, żelaza, wapnia oraz witamin A, C i K. Można je dodawać do sałatek, kanapek, a nawet dań z makaronu. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do sałatek lub w formie pesto do paluszków chlebowych.

Pyszne, zielone kapary mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniżyć ciśnienie krwi i pomóc w trawieniu. Marynowane kapary mogą powodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jeśli zdecydujemy się je spożywać, ważne jest, aby przechowywać je w lodówce, a nie w zamrażarce.

Pyszny przepis na omlet z kaparami i rukolą

Omlet z kaparami
Canva.com
Reklama

Omlet z kaparami to pyszne i łatwe do przygotowania śniadanie, które jest pełne wartości odżywczych. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia, ponieważ jest lekki i zdrowy. Omlet można przygotować z wyprzedzeniem. Jajka są wypełnione białkiem, pieczarki pełne zdrowych tłuszczów, a kapary są naładowane witaminą C. Ważne jest, aby użyć dobrej jakości oliwy z oliwek i upewnić się, że patelnia jest ciepła przed dodaniem jajek. Kapary dodają przyjemnego słonego smaku, który równoważy inne smaki potrawy.

Reklama

Do przygotowania pysznego omleta potrzebujemy:

  • 4 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki kaparów ze słoiczka
  • 4 małe pieczarki, pokrojone w plastry
  • mały kawałek dowolnego sera
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  1. Pokrój warzywa na małe kawałki.
  2. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu.
  3. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż, aż będą miękkie.
  4. Dodaj grzyby i gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj szpinak, gotuj przez kolejne 3 minuty.
  5. Dodaj jajka i kapary.
  6. Wlej miksturę na rozgrzaną patelnię i zaczekaj aż omlet będzie rumiany.
  7. Posyp solą, pieprzem lub szczypiorkiem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama