Konfitura z płatków róży w słoiczku
canva.com

Pyszny dżem różany. Oto receptura babci

Dżem różany to niezwykle delikatny i aromatyczny przysmak, który możesz przygotować samodzielnie, korzystając z tradycyjnej receptury babci. Poniżej znajdziesz krok po kroku, jak stworzyć ten wspaniały dżem, który będzie idealny do smarowania kanapek, dodawania do deserów czy podawania z kremowym serem.
Reklama

Składniki

  • 500 g płatków płatków róż (upewnij się, że są one pozbawione pestek)
  • 500 g cukru
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Starannie wybierz świeże płatki róż. Możesz wykorzystać różne odmiany, by uzyskać interesujący smak i aromat. Upewnij się, że płatki są czyste i nieuszkodzone.
  2. Delikatnie opłucz płatki róż letnią wodą. Pozwoli to usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
  3. Umieść płatki róż w dużej misce i posyp je cukrem.
  4. Delikatnie wymieszaj płatki z cukrem, tak aby były równomiernie pokryte.
  5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 24 godziny. To pozwoli płatkom oddać swój aromat i sok.
  6. Po 24 godzinach, zauważysz, że płatki oddały sok i stały się bardziej miękkie.
  7. Przełóż płatki wraz z sokiem do dużego garnka.
  8. Wlej sok z cytryny do garnka. Kwas cytrynowy pomoże zachować naturalny kolor płatków.
  9. Postaw garnek na małym ogniu i delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  10. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ intensywność ognia i doprowadź zawartość garnka do wrzenia.
  11. Zmniejsz ogień i gotuj dżem na małym ogniu, czasami mieszając, aż płatki będą miękkie i cała masa zgęstnieje. To może potrwać około 30-40 minut.
  12. Gdy dżem zacznie gęstnieć, dodaj łyżeczkę naturalnej wody różanej.
  13. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  14. Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, możesz przeprowadzić test kropli na zimny talerzyk. Jeśli kropla dżemu szybko się ściągnie i nie rozlewa się, to jest gotowy.
  15. Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień.
  16. Przełóż gorący dżem do czystych, wyparzonych słoików. Pamiętaj o zostawieniu trochę miejsca na górze słoika, aby dżem miał przestrzeń na rozszerzanie się podczas schładzania.
  17. Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je dnem do góry, aby stworzyć próżnię.
  18. Pozostaw słoiki do ostygnięcia w tej pozycji. Gdy słoiki ostygną, możesz je przechowywać w pionowej pozycji.
  19. Dżem różany najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W lodówce będzie on zachowywał swój smak i aromat przez dłuższy czas.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama