Canva.com
Pyszny dżem z czarnej porzeczki - doskonały do ciast i deserów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czarna porzeczka jest bardzo smaczna i zawiera dużo pektyn, dzięki temu z łatwością możemy ją zagęścić. Dżem przygotujemy w kilkadziesiąt minut i będziemy mogli cieszyć się jego kwaśnym smakiem przez cały rok.
Reklama
Czego potrzebujemy?
Canva.com
Czarna porzeczka to owoc, który idealnie sprawdzi się na jesienne przetwory. Ma kwaśny i wyrazisty smak, a także jest bogata w pektyny - rozpuszczalny błonnik, który sprawia, że nasz dżem szybko się zagęści.
Aby przygotować dżem potrzebujemy zaledwie 2 składniki - czarne porzeczki i cukier. W przypadku tych owoców nie potrzebujemy nawet żelatyny, ani substancji zagęszczających. Idealna proporcja to 1 kg owoców na 500 g cukru. Jeśli jednak lubimy bardziej kwaśne przetwory, to możemy zmniejszyć ilość cukru.
Czarne porzeczki przeznaczone na dżem muszą być dojrzałe.
Reklama
Warto wiedzieć, że owoce te z natury są bardzo kwaśne. Myjemy je w zimnej wodzie i pózniej - suszymy ręcznikiem papierowym.
Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru
- 2 gałązki rozmarynu
Zobacz także
Przepis na dżem porzeczkowy
Canva.com
- Na początku czarne porzeczki układamy na dnie szerokiego rondla. Dolewamy na dno wodę, aby nasze owoce na przetwory się nie przypaliły. Przykrywamy i gotujemy, aż porzeczki odparują.
- Gdy zauważymy, że porzeczki puściły sok, odkrywamy pokrywkę i mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
- Proces odparowywania może trwać 2 dni - zostawiamy masę porzeczkową do ostudzenia i kolejnego dnia ponownie podgrzewamy.
- Gdy porzeczki zgęstnieją, dodajemy cukier. To czas, aby ponownie odparować masę.
- Sprawdzamy, czy masa jest gęsta i przygotowujemy słoiki - powinny być dokładnie umyte oraz wyparzone.
- Nasz pyszny dżem z czarnych porzeczek przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy wiekiem w dół.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Smaż je tylko na tym! Przepis na najlepsze leczo
Dorodne, soczyste papryki... To najwyższa pora, żeby zrobić leczo do słoików na zimę! Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, warto jednak przestrzegać paru zasad. Jedną z nich jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Koniecznie też dobrze przeprowadzić pasteryzację.
Malinowa konfitura nie musi być nudna. Wystarczy dodatek jednej przyprawy!
Ta konfitura malinowa zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Maliny z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wybornie! Konfitura z malin jest banalnie prosta do przygotowania, zatem jeśli na krzakach zostały ostatnie jesienne maliny, warto przygotować je na zimę w ten sposób!
Kiszony kalafior na zimę - prosty przepis na przetwory Babci Jadzi
Kiszony kalafior pozwala na zachowanie smaku lata także na jesień i całą zimę. Jego pyszny smak w zalewie zniewala kubki smakowe, a dodatkowo kalafior jest prawdziwą bombą witaminową dla naszego zdrowia. Wystarczy 10 dni a kiszonka będzie gotowa!
Reklama
Reklama
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl