Keczup
Canva.com

Pyszny ketchup z samych pomidorów – przygotujmy go sami

Warto poważnie zastanowić się nad zrezygnowaniem z kupowania ketchupu ze sklepu, a zacząć robić go samemu – jest to zdrowe i pyszne rozwiązanie. W sezonie róbmy go na bieżąco, a na zimę zamknijmy w słoikach i zapasteryzujmy i już nigdy nie wracajmy do sklepowych sosów, w których pomidorów jest niewiele, za to sporo cukru i zbędnych dodatków.
Reklama

Oto kroki prowadzące do przygotowania domowego ketchupu

Krok pierwszy – należy wiedzieć, że na ketchup najlepsze będą pomidory dojrzałe mocno czerwone, o miękkiej skórce i mięsistym miąższu (na przykład odmiany: bawole serca, bogota śliwkowa, lima). Na około 5 słoików po około 300 ml weźmy 3 kg pomidorów. Pokrójmy je grubo.

Krok drugi – pokrojone pomidory przepuśćmy przez maszynkę do mięsa z końcówką do robienia przecierów. Jeśli nie mamy takiej w swoim mieszkaniu, ponakłuwajmy pomidory widelcem w kilku miejscach. Włóżmy na 1-2 minuty do wrzątku. Sparzone, obierzmy ze skórki i oczyśćmy z pestek.

Keczup
Canva.com

Krok trzeci – przecier przełóżmy do garnka. Obierzmy i posiekajmy, 1 średnią cebulę. Dodajmy do pomidorów. Dołóżmy 1 łyżkę musztardy Dijon oraz sól. Gotujmy do zgęstnienia (60-90 minut). Przyprawmy octem winnym i 2 łyżkami cukru. Przełóżmy do słoików. Dobrze zakręćmy. Pasteryzujmy 15-20 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama