Pyszny ketchup z samych pomidorów – przygotujmy go sami
Do przeczytania w ok. 1 min.
Oto kroki prowadzące do przygotowania domowego ketchupu
Krok pierwszy – należy wiedzieć, że na ketchup najlepsze będą pomidory dojrzałe mocno czerwone, o miękkiej skórce i mięsistym miąższu (na przykład odmiany: bawole serca, bogota śliwkowa, lima). Na około 5 słoików po około 300 ml weźmy 3 kg pomidorów. Pokrójmy je grubo.
Krok drugi – pokrojone pomidory przepuśćmy przez maszynkę do mięsa z końcówką do robienia przecierów. Jeśli nie mamy takiej w swoim mieszkaniu, ponakłuwajmy pomidory widelcem w kilku miejscach. Włóżmy na 1-2 minuty do wrzątku. Sparzone, obierzmy ze skórki i oczyśćmy z pestek.
Krok trzeci – przecier przełóżmy do garnka. Obierzmy i posiekajmy, 1 średnią cebulę. Dodajmy do pomidorów. Dołóżmy 1 łyżkę musztardy Dijon oraz sól. Gotujmy do zgęstnienia (60-90 minut). Przyprawmy octem winnym i 2 łyżkami cukru. Przełóżmy do słoików. Dobrze zakręćmy. Pasteryzujmy 15-20 minut.