Keczup pomidorowy
Canva.com

Keczup z pomidorów i cukinii. Domowa receptura zachwyci każdego fana frytek!

Dziś mamy dla was świetny przepis na domowy keczup z pomidorów w towarzystwie jesiennej cukinii. Ten smak jest niepowtarzalny i może być doskonałym dodatkiem do chrupiących frytek.
Reklama

Pyszny, domowy keczup krok po kroku

Pomidory są doskonałym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami wolnymi rodnikami. Pomidory są również dobrym źródłem witamin A i C, które promują zdrowy wzrok i pomagają układowi odpornościowemu zwalczać infekcje. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga zdrowe funkcjonowanie mięśni.

Keczup pomidorowy
Canva.com
Reklama

Do przygotowania domowego keczupu potrzeba:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg cukinii
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • szczypta oregano, bazylii, papryki czerwonej

Przygotowanie domowego keczupu krok po kroku

  1. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
  2. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  3. Seler kroimy w dużą kostkę.
  4. Cebulkę siekamy.
  5. Warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy w wodzie przez 45 minut.
  6. Wszystko miksujemy blenderem i dodajemy przyprawy.
  7. Keczup gotujemy bez przykrycia i na koniec dodajemy papryczkę chili.
  8. Gorący keczup przelewamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama