Keczup domowy z letnich pomidorów — pychota!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowy keczup — jedyny w swoim rodzaju!
Taki keczup jest o wiele smaczniejszy od kupnego, trzeba jednak pamiętać, że może różnić się od niego kolorem (jest nieco jaśniejszy) oraz gęstością.
Jeśli ktoś planuje przygotować pomidorowy sos do wykorzystania zimą, potrzebne będą czyste, wyparzone słoiki.
Keczup — jak składniki są do niego potrzebne?
Olej można zastąpić oliwą z oliwek lub masłem klarowanym. Opcjonalnie można dodać też szczyptę cynamonu i odrobinę musztardy.
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżeczek octu jabłkowego
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 papryczki chilli
Jak zrobić keczup — krok po kroku
Pomidory należy umyć, wyparzyć i obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Trzeba też usunąć z nich szypułki. Cebulę i czosnek powinno się posiekać. Z papryczki powinno usunąć się pestki i również ją pokroić.
Cebulę razem z papryczką trzeba podsmażyć na oleju. Kiedy cebula będzie już szklista można dodać czosnek i zaraz, kiedy rozejdzie się jego zapach — pomidory.
Kolejny krok to dodanie soli, pieprzu i octu. Po chwili powinno się wszystko zblendować, a następnie znowu postawić na ogniu i dusić pod przykryciem około 35 -45 minut.
Jak zapasteryzować słoiki?
To nic trudnego! Keczup należy przełożyć do czystych i koniecznie suchych słoików. Sos nie może dotykać górnych krawędzi. Następnie powinno się je wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, z gorącą wodą (nie może zakrywać słoików) i podgotować.
Można też zrobić to jeszcze prościej — i po prostu owinąć słoiki napełnione gorącym keczupem w koc lub ręcznik i zostawić je na 12 godzin w cieple.
Co jeść z keczupem?
Takim sos to idealny dodatek do frytek mięsa, czy kanapek. Można użyć go też do marynowania mięsa.