Kanapka Reuben
Canva.com

Reuben Sandwich, czyli nowojorska pyszność z Tik Toka na Dzień Kanapki. Koniecznie spróbuj!

Z okazji Dnia Kanapki mamy dla was prosty przepis na niebanalną kanapkę. Kanapka Reuben to kanapka z kukurydzą, serem szwajcarskim, kapustą kiszoną i sosem rosyjskim na chlebie żytnim.
Reklama

Jak powstała żydowska kanapka Reuben?

Kanapka Reuben to popularna amerykańska kanapka, tradycyjnie przygotowywana na chlebie żytnim z kukurydzy, sera szwajcarskiego, kiszonej kapusty i sosu rosyjskiego. Kanapka została wymyślona przez Reubena Kulakofsky'ego, urodzonego na Litwie żydowskiego sprzedawcę w Omaha, w stanie Nebraska, w latach dwudziestych XX wieku. Kanapka zyskała popularność w latach 30. i 40. i od tamtej pory jest podstawą żydowskich delikatesów.

Jak zrobić kanapkę szybko i smacznie?

Kanapka Reuben
Canva.com
Kanapka szybko stała się popularna i wkrótce rozprzestrzeniła się na inne części Stanów Zjednoczonych.
Reklama
Dziś kanapka Reuben jest popularną pozycją w menu wielu restauracji, można ją też znaleźć w sklepach spożywczych i delikatesach w całym kraju.

Aby zrobić kanapkę Reuben, będziesz potrzebował:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • kilka plastrów cienko pokrojonej wołowiny z rożna
  • 1/4 szklanki kapusty kiszonej
  • 30 g sera szwajcarskiego
  • 1 łyżka sosu rosyjskiego

Przygotowania Reuben sandwich krok po kroku

  1. Rozgrzej patelnię lub ruszt na średnim ogniu.
  2. Posmaruj jedną stronę każdej kromki chleba dressingiem rosyjskim.
  3. Na jednej kromce chleba ułóż warstwowo wołowinę, kapustę kiszoną i ser szwajcarski.
  4. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba, stroną z sosem w dół.
  5. Grilluj kanapkę przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy chleb będzie złotobrązowy, a ser się rozpuści.
  6. Podawaj natychmiast.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama