Risotto z pieczarkami i parmezanem
Canva.com

Risotto z pieczarkami i parmezanem. Jaki jest sekret smaku? Wystarczy zrobić jedną rzecz

Risotto jest popularnym daniem kuchni włoskiej. Łatwość przygotowania oraz liczne wersję smakowe sprawiły, że właśnie ta potrawa podbiła serca milionów ludzi na całym świecie.
Reklama

Poznajmy przepis na jedną z najbardziej znanych wersji tego przysmaku - z pieczarkami i parmezanem. Oczywiście, do przyrządzenia risotto możemy wykorzystać także inne dodatki, na przykład kawałki mięsa kurczaka, ulubione warzywa oraz grzyby. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie risotto z resztek, czyli tych składników, które zostały nam w lodówce. Dzięki temu mamy pewność, że nic się nie zmarnuje, zaś nasz obiad będzie równie pyszny.

Pomysł na risotto z pieczarkami i parmezanem to tak naprawdę pomysł na smaczny ciepły posiłek z kuchni włoskiej, który przygotujemy błyskawicznie. Możemy je zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to danie nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale również lekkostrawne. Do przygotowania risotto wykorzystamy specjalny rodzaj ryżu, zwany arborio. Dzięki temu nasze danie będzie smakowało idealnie.

Składniki na delikatne risotto z parmezanem oraz pieczarkami

Risotto z pieczarkami i parmezanem
Canva.com
Reklama

Do przyrządzenia czterech porcji risotto będą nam potrzebne: 200 g ryżu arborio, 250 g pieczarek, cebula, trzy szklanki bulionu warzywnego, szklanka białego wina, cztery łyżki startego parmezanu (plus jeszcze trochę do posypania), dwa ząbki czosnku, trzy łyżki masła, dwie łyżki oliwy, garść rukoli oraz sól i pieprz.

Jak zrobić pyszne risotto?

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Rumienimy je, po czym dodajemy oliwę. Smażymy przez dwie minuty, a następnie zdejmujemy z patelni.
  2. Cebulę i czosnek siekamy, przekładamy na tę samą patelnię, na której smażyliśmy pieczarki i szklimy.
  3. Wsypujemy ryż i smażymy przez minutę na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Oto sekret smaku: do ryżu wlewamy po szklance cały gorący bulion, a gdy ryż już wchłonie cały płyn - wlewamy wino, pamiętając o mieszaniu przez cały czas.
  5. Wkładamy pieczarki, doprawiamy pieprzem i przez chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, całość dokładnie mieszamy. Gotowe risotto podajemy z rukolą i parmezanem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama