Zupa krem z topinamburu
Canva.com

Jak przyrządzić topinambur? Przepis na pyszną zupę krem - idealną dla cukrzyków

Topinambur nie jest popularny w Polsce, tak samo jak ziemniaki. W smaku przypomina kartofle z dodatkiem orzechów. To warzywo zawiera wiele skrobi i jest bardzo zdrowe. Dziś podzielimy się z wami przepisem na pyszną zupę-krem z topinamburu.
Reklama

Topinambur - właściwości zdrowotne

Zupa krem z topinamburu
Canva.com

Topinambur to rodzaj bulwy pochodzącej z Ameryki Południowej. Karczochy jerozolimskie są bogate w błonnik i niskokaloryczne. Mają też dużą ilość potasu i żelaza. Są również doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Bulwy te są bogate w przeciwutleniacze i witaminy A, C i E.

Warto wiedzieć, że korzeń topinamburu ma dużo inuliny, która jest ważna dla chorych na cukrzycę typu 2 oraz przyczynia się do zmniejszenia insulinooporności.

Reklama

Topinambur wpływa także korzystnie na obniżenie cholesterolu LDL we krwi.

Topinambur to bulwa, którą można spożywać na surowo, gotować, gotować na parze lub prażyć. Bulwy można również spożywać w zupach i gulaszach, smażyć lub mieszać z innymi warzywami. Zwykle gotuje się je przez około 20 minut we wrzącej wodzie.

Reklama

Zupa krem z topinamburu - przepis i składniki

Zupa krem z topinamburu
Canva.com
Do przygotowania pysznej zupy - krem z naszego przepisu potrzebujemy:
  • 0,5 kg topinamburu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 125 ml mleka
  • olej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  1. Na początku myjemy nasz topinambur pod bieżącą wodą.
  2. Obieramy warzywo ze skórki i skrapiamy sokiem cytrynowym.
  3. Dalej obieramy czosnek i cebulę. Siekamy warzywa w drobną kostkę i przeciskamy.
  4. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na małej ilość oleju. Proces ten powinien trwać nie dłużej niż 4 minuty.
  5. Na patelnię wsypujemy pokrojony topinambur i podsmażamy na złoty kolor.
  6. Czas przygotować pyszny wywar na zupę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz oraz rozmaryn. Gotujemy zupę przez 20 minut.
  7. Po tym czasie wyławiamy rozmaryn, miksujemy zupę blenderem na delikatny i gładki krem.
  8. Do garnka dolewamy mleko i dodajemy cukier.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama