Ryż z jabłkami i cynamonem
Canva.com

Ryż z jabłkami i cynamonem zrobisz w zaledwie 30 minut. To idealny obiad lub deser

Ryż to uniwersalny składnik, który może być podstawą wielu smacznych i sycących dań. Jednym z prostych i pysznych sposobów na przygotowanie ryżu jest połączenie go z jabłkami i cynamonem, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat.
Reklama

Składniki na pyszny ryż z jabłuszkami

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)
  • 2 szklanki wody
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru (lub dowolnego słodzika naturalnego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie ryżu z jabłkami krok po kroku

  1. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj sól i ryż, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki.
  2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej masło lub olej roślinny. Dodaj pokrojone jabłka i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie.
  3. Dodaj cukier i cynamon do jabłek, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy ryż jest gotowy, dodaj go do patelni z jabłkami. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
  5. Kontynuuj gotowanie na niskim ogniu przez około 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły.
  6. Zdejmij z ognia i podawaj ciepłe. Możesz posypać ryż dodatkowym cynamonem lub posiekanymi orzechami dla dodatkowego smaku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama