Ryżowa zapiekanka na słodko w garnuszku z jabłkami
Canva.com

Ryżowa zapiekanka na słodko - pomysł na ekspresowy obiad w 40 minut

Ryż przeważnie jadany jest na słono, a jeśli już przygotowuje się go na słodko, to zwykle po prostu gotuje się go na mleku lub wodzie z dodatkiem słodzika, a potem uzupełnia podprażonym jabłkiem i ozdabia mielonym cynamonem. Zupełnie inna i o niebo ciekawsza w smaku jest natomiast prawdziwa zapiekanka z ryżem i jabłkami.
Reklama

Baza dla tego dania jest podobna co dla zwykłego gotowego ryżu z jabłkami, ale jednak zmienia się sposób obróbki termicznej, który robi ogromną różnicę i przenosi smakowitość tego dania na wyższy poziom.

Jaki ryż wybrać na zapiekankę?

Na cztery solidne porcje należy użyć 100 gramów ryżu. Najlepiej wybrać ten bez woreczka lub ewentualnie wysypać go z woreczka i przepłukać na sitku z drobnymi oczkami pod bieżącą chłodną wodą, a potem ugotować na wodzie, napoju roślinnym lub mleku według instrukcji podanych n opakowaniu. Ryż powinien zostać odłożony na bok, gdzie będzie się studzić, a w tym czasie należy zająć się jabłkiem, które powinno się umyć, osuszyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazda nasiennego, a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Reklama

Jak zrobić ryżową zapiekankę?

Tak naprawdę składniki potrzebne do wykonania ryżu zapiekanego z jabłkami są już prawie gotowe, bo do ryżu i jabłka trzeba dodać już tylko solidną garść rodzynek, łyżkę zwykłego białego cukru, odrobinę masła i dużą ilość cynamonu. Naczynie żaroodporne przeznaczone do zapiekania wysmarować tłuszczem i następnie ułożyć na nim warstwowo ryż oraz jabłka. Ryż powinien trafić na dno, potem należy umieścić plastry jabłka, a całość wykończyć drugą połową ryżu. Całość posypać obficie rodzynkami oraz cynamonem i ewentualnie cukrem, który można też dodać od razu do ryżu, aby był on nieco słodszy i odrobinę smaczniejszy.

Jak upiec ryżowe danie na słodko?

Danie jest gotowe, więc najwyższa pora nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C, a gdy będzie już gorący, umieścić w nim formę z pyszną potrawką. Pieczenie powinno trwać około czterdzieści minut. Gotowy ryż zapiekany z jabłkami bardzo dobrze smakuje z dodatkiem chłodnego jogurtu, odrobiną serka waniliowego, a także listkami świeżej mięty.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama